YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Keneler Uyuşturarak Zehirliyor

Uzmanlar, kenelerin ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezik benzeri bir madde salgıladığını belirterek, bu sebeple...

Keneler Uyuşturarak Zehirliyor

Uzmanlar, kenelerin ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezik benzeri bir madde salgıladığını belirterek, bu sebeple ısırığı takiben kenenin görülemediğini ve ilk 24-48 saatte ısırığın fark edilmediğini bildirdi.

Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'de ilkbahar ve yaz aylarında kendini gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) kene ısırığı ile bulaşan virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu belirterek, kene ısırmasının insanlarda yüzde 30 ile 50 ölümle sonuçlanabileceğini ifade ettiler. Uzmanlar, KKKA'nın belirtileri arasında ateş-halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, yüz ve göğüste kan oturmaları, gözlerde kızarıklık, gövde ve kol bacaklarda derialtı kanamalar olduğunu söylediler.

"KENELER LOKAL ANESTEZİ İLE UYUŞTURUYOR"

Türkiye'de bu hastalığın yüzde 7-8 gibi düşük ölüm oranı ile seyrettiğini ifade eden uzmanlar, "Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde ilkbahar-yaz aylarında çayır, mera ve hayvanlarda görülen bu kenelerin erişkinleri, sığırlar kadar diğer canlılara da saldırabilir. Hyalomma'lar erişkin dönemlerinde daha çok sığır gibi büyük hayvanları tercih ederler ve kırsal kesimde daha yaygın bulunurlar. Bu sebeple şehir merkezlerinde keneler için çevresel ilaçlamalara gerek yok. Keneler ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezik benzeri bir madde salgılarlar. Bu nedenle ısırığı takiben eğer kene görülemez ise ilk 24-48 saatte ısırık fark edilemez. Taşıdıkları hastalık etkeni kan emmeye bağlı olarak 12-16 saatte aktive olarak tükürük bezlerine gelir ve bulaştırıcılık olur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kan emme ile ilk 36 saatte kenede çoğalmasını tamamlayabilir. Kene ısırığının 3-5. günlerinde bulaştırıcılık maksimuma ulaşır" dediler.

"PANTOLON PAÇALARINI ÇORABINIZIN İÇİNE KOYUN"

Uzmanlar, çalı, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara giren insanların pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymesini önerdi. Bu bölgelere giren insanların koltukaltı ve kasık bölgeleri olmak üzere tüm vücutlarını kontrol etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Eğer keneye rastlarlarsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı. Herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır. Keneler, battığı yönün tam tersi yöne ani tek hamle ile bir pensle çekilip alınabilir. Bu hekim kontrolünde yapılmalıdır. Çıkarılan keneler atılmaz. Tür teşhislerinin yapılması hastalığın hızlı tanısında ve diğer hastalıklardan ayırıcı tanıda son derece önemlidir" uyarısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler