YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kent konseyi toplandı

Genel Kurul öncesi son toplantısını gerçekleştiren Kent Konseyi, Akdeniz Göç-Der’in raporunda yer alan önerilere vurgu yaptı

Kent konseyi toplandı

Akdeniz Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Olağan Genel Kurul öncesi son toplantısını gerçekleştirdi. Konsey, Akdeniz Göç-Der’in, Van’dan Mersin’e göç etmek zorunda kalan depremzede ailelere ilişkin raporunda yer alan sorunlara dikkat çekti. Konsey ayrıca, Mersin’de İnsan Hakları Derneği Şubesi ile birlikte katledilişinin yıldönümünde Hrant Dink’i anma etkinliği düzenleyecek.

Yaklaşan Olağan Genel Kurulu öncesinde son kez toplanan Akdeniz Kent Konseyi Yürütme Kurulu, gündemindeki konuları masaya yatırdı. Genel Sekreter Mustafa Güler Başkanlığında toplanan Yürütme Kurulu, Akdeniz Göç-Der tarafından Mersin’e gelen Vanlı depremzedelerle ilgili hazırlanan raporu görüştü. Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç’in Yürütme Kurulu üyelerine sunduğu raporda, kayıtlı ve kayıtsız yaklaşık 20 bin depremzedenin Mersin’e göç ettiği belirtiliyor. Mersin Valiliğinin, yaklaşık bin 500 depremzedeyi kamu kuruluşlarının tesislerine yerleştirmenin dışında ciddi bir çalışma yapmadığı ifade edilen raporda, Akdeniz Belediyesi dışındaki belediyelerin de yaşanan bu drama seyirci kaldıkları vurgulanıyor.

Depremzedelerde ‘Ayrımcılık’ algısı

Yine rapora göre, Atakent beldesinde kamu kuruluşlarının tesislerine yerleştirilen depremzede aileler, bu tesislere giriş çıkışlarda sorun yaşıyor ve ziyaretçilerin tesislere girmesine izin verilmiyor. Aynı ailelerin beldedeki ilköğretim ve liseye yerleştirilen çocukları, sözlü ve fiziksel olarak şiddete maruz kalıyorlar. Bu nedenle depremzede ailelerde ayrımcılık algısı oluşuyor. Rapor hakkında bilgi veren Akdeniz Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç, depremzedelerin yaşamsal ihtiyaçları için gerekli olan; soba, mutfak ocağı, yatak, yorgan, battaniye, kilim, halı, gıda gibi ihtiyaçları Akdeniz Belediyesi Afet Kriz Merkezi tarafından temin edildiğini, ancak bu büyük yardım çabasının dahi günlük yaşamın idamesinde yetersiz kaldığını kaydetti.

Güvenç, depremzede ailelerin tam anlamıyla yoksunluk sendromu yaşadıklarını dile getirerek, “Akdeniz Belediyesi ve kısmen kaymakamlıkların dağıttığı gıdalar tükenmiş durumdadır. Depremzede ailelerin bu sorunlarının çözümü için merkezi hükümet, söz verdiği gibi, Mersin’e göç eden afet mağdurlarının hesabına yatırılmak üzere acil bir para kaynağı yaratmalı ve göndermelidir. Bu sayede bir yandan açlıkla mücadele eden depremzede aileler, öte yandan kira, gıda, su ve elektrik gibi giderlerini bir ölçüde karşılayabileceklerdir. Öte yandan, şu anda depremzede ailelere yapılan kısmi para yardımları ise, yoksul ailelere dağıtılmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na aktarılan hesaptan karşılanmaktadır. Bu durum fakir ailelerin hak gaspına uğramasına, yaşadığı sıkıntıların daha da artmasına yol açmaktadır” dedi.

Depremzedelerin sorunlarının çözümüne yönelik çözüm önerilerinden de söz eden Güvenç, “Vanlı depremzedelerin en çok yerleştiği Mersin’de Merkezi hükümetçe bir kaynak fon ayırmalı, ayrımsız herkese kira elektrik, su ve yakacak yardımı yapılmalı, aileler düzenli olara 15 günlük ya da aylık gıda ihtiyaçları temin etmelidir. Depremzede ailelerin psikolojik sorunlarını çözmek amacıyla geçici psikolojik danışma merkezleri oluşturulmalı. Özellikle kadın ve çocuklarla ilgili psikolojik destek hizmetleri verilmelidir. Nisan 2012 tarihinden itibaren Van’a geri dönüşlerin başlayacağını düşünerek geri dönenlere yönelik Mersin Valiliği’nce dönüş yol giderleri karşılanması için ön hazırlıkları yapılmalı ve kaynak ayırmalıdır. Mersin’de okuyan Vanlı depremzede öğrencilere dönem boyunca aylık okul harçlığı verilmeli, bu görev ve sorumluluk okulların yönetimine verilmelidir” şeklinde konuştu.

Akdeniz Göç-Der’in önerileri, Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından ilgili mercilere iletilmek üzere karar altına alındı.

Ölümünün yıldönümünde Hrant Dink anılacak

Akdeniz Kent Konseyi ve İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, katledilişinin yıldönümünde Hrant Dink’i anma etkinliği düzenliyor. Yazar Adil Okay tarafından açıklanan etkinlik takvimine göre, 19 Ocak 2012 tarihinde yapılacak olan programda tiyatro gösterimi, kısa film ve söyleşi yer alacak. Çalışmayı İnsan Hakları Derneği ve Kent Konseyi’nin birlikte organize edildiğini ifade eden Okay, Türkiye’de aydınların değerinin bilinmediğini sözlerine ekledi. Türkiye’de gazeteci cinayetlerinin Ali Kemalle başlayıp Sabahattin Ali’yle devam ettiğini, bu vahşetin son kurbanının ise Hrant Dink olduğunu vurguladı. Akdeniz Belediyesi Konferans Salonunda saat 18.00’de başlayacak olan “1915’ten Hrant Dink’e” anma töreni programı ise şöyle: Tiyatro Gösterimi: Merhaba Sanat Tiyatrosu “Ah Ahbarik Hrant”. Kısa Film: A.Rahim Kılıç-Özgür Çevik “Meçhul İçimdeki Güvercin Tedirginliği”. Söyleşi.”

Güler’den Genel Kurula davet

Öte yandan Konsey Genel Sekreteri Mustafa Güler, 18 Ocak 2012’de yapılacak olan Akdeniz Kent Konseyi Olağan Genel Kurul toplantısına tüm Mersinlileri davet etti. Temmuz 2010 yılında çalışmalarına başlayan konseyin, geçen 17 ayda yaptıklarının envanterinin oluşturulacağını, bir anlamda muhasebesinin yapılacağını kaydeden Güler, “Yeni döneme ivme kazandırmak için 18 Ocak günü Akdeniz Belediyesi Konferans Salonunda yapılacak Genel Kurulumuza bütün Mersinlileri davet ediyoruz. Bu platformda kentimize ait, Mersin’e ait şehrin gelişimiyle ilgili fikri olan, yapacak ve söyleyecek işleri olan herkes, Genel Kurulda söz hakkı bulacak ve belki de yeni oluşacak yönetimde yer alacaktır” dedi.

Akdeniz Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu, 18 Ocak 2012 günü saat 16.00’da Akdeniz Belediyesi Konferans Salonunda yapılacak.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler