HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kent meteorolojisine ilişkin uygulama yok"

"Kent meteorolojisine ilişkin uygulama yok"

ANKARA - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, "Meteorolojik karakterli afetlerden korunabilmek için kullanılacak en etkili yöntem olan kent meteorolojisine ilişkin uygulamalar yapılmıyor" dedi.

Kayhan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, sağanak yağış afetinin ardından bazı noktalarda ciddi sıkıntılar yaşandığını söylemenin yanlış olmayacağını ifade etti.

Meteorolojik olayların zararlarından kurtulmak için kullanılacak en etkili yöntem olan kent meteorolojisine yeterince önem verilmediğini belirten Kayhan, "Kent meteorolojisi uygulamasının mutlaka hem şu ana kadar imar uygulaması yapılmış yerlerde hem de bundan sonra açılacak yerleşim alanlarında, yollarda, barajlarda, tarım alanlarında mutlaka ve mutlaka Çevre Etki Değerlendirmesi Raporu gibi birinci derecede aranan şartlarından birisi olması gerekiyor" diye konuştu.

Kent meteorolojisi uygulamaları hakkında bilgi veren Kayhan, bir havzada düşen yağışın, o bölgenin topografik yapısına, bitki örtüsüne bağlı olarak hangi yöne, ne kadar bir zaman dilimi içinde akışını sürdüreceği, akışa geçen su miktarının ne kadar olacağının ancak kent meteorolojisi yöntemlerinin kullanılarak hesaplanabileceğini söyledi.

Kayhan, bu şekilde, yerleşim alanları, selin güzergahında kalan insanların zarar görmemesine yönelik planlamanın yapılabileceğini anlattı.

"Hangi kent plancısı bu değerleri dikkate alarak imar planlaması yapıyor" diye soran Kayhan, bu durum düzelmediği sürece bugün yaşanan olayların aynısının yaşanmasının önüne geçilemeyeceğini ifade etti.

Kayhan, "Her şey önceden yapılan planlama ve alınan tedbirlerle bu tür afetler önlenebilir. Çünkü 3-5 gün içinde ne bir köyü ne de bir ilçeyi boşaltabilirsiniz. Önemli olan bir eylem planının olmasıdır" dedi.

Yaşanan sağanak yağışların sonuçlarına bakarak afet yönetimi konusunun da ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü ifade eden Kayhan, "Afet yönetimiyle enkaz kaldırmayı birbirinden ayırmak gerekir" dedi.

Afet yönetimine ilişkin çalışmaların uyarıların alınmasıyla birlikte başlaması gerektiğini vurgulayan Kayhan, "Olay olduktan, can ve mal kayıplar meydana geldikten, evleri su bastıktan sonra 'afet yönetimi uygulayalım' derseniz o zaman enkaz kaldırma işlemi yapmış olursunuz. Hareket planlarının önceden hazırlanıp Tedbirlerin ona göre alınması gerekiyor" dedi.

Kayhan, metre kareye düşen 40 kilogram yağışın önemli bir miktar olmadığını ancak bu yağışın 3 ya da 4 gün boyunca sürmesi durumunda sorun yaşanabileceğini söyledi.

Kayhan, vatandaşların, "www.meteor.gov.tr", "www.meteo.gov.tr" ve "www.meteoroloji.gov.tr" web adreslerindeki meteorolojik ve tarımsal meteorolojik uyarıları takip etmelerini, can ve mal kayıpları yaşanmadan gerekli tedbirleri almaları gerektiğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler