Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2011 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yapılan 'Samsun’da Kentlilik Bilinci Araştırma Projesi'nin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
OMÜ Konukevi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sunumda, kentlilik bilinci projesinde elde edilen verilerde vatandaşların, kentsel yönetim olaylarında sorumluluk almaktan özenle kaçınması dikkat çekti.
Projenin 3 ay sürdüğünü kaydeden Proje Sorumlusu OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mutu yaptığı açılış konuşmasında ilk olarak projenin önemine değindi. Mutlu, “Metropol bir kent olan Samsun’daki 'Kentlilik Bilinci' ile ilgili durum tespit edilerek hem Samsun’da kentsel yaşam kalitesinin artrılmasına yönelik çalışmalara kaynak sağlanacak, hem de TR83 bölgesi (Samsun, Çorum, Amasya, Çorum) ve Karedeniz Bölgesi’nde bulunan kentlerin benzer araştırmalarda faydalanılabileceği veriler ortaya konulacaktır. Böylece, kentsel ve bölgesel düzeyde kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sağlanmış olacak.” dedi.
Daha sonra projenin sonuçlarını maddeler halinde katılımcılara sinevizyon eşliğinde anlatan Yrd. Doç. Dr. Mutlu, ilçeler bazında kentlilik bilincine sahip en duyarlı vatandaşların yaşadığı yerlerin başında İlkadım’ın geldiğini sonra sırasıyla, Atakum, Canik ve Tekkeköy olarak devam ettiğini belirtti. Sonuçlara göre, Samsun’da kentlilik bilincinin orta düzeyde olduğunu ifade eden Mutlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kentlilik bilinci, kente özgü tutum ve davranışlar ile kısmen, kentsel farkındalık bakımından düşük düzeydedir. Vatandaşlarda kentsel sorumluluk almama eğilimi var. Kentsel yönetime katılma eğilimi zayıftır. Yerel düzeyli yönetimler arası ilişkiler konusunda haberdarlıkları yok. Sivil toplum algısı ve ilgisi azdır. Bir diğer dikkat çeken konu ise kentteki Trabzonluların ve Samsunluların birbirlerine üstünlük kurma çabası. Göçle gelenler ve yerli Samsunlular, kentlilik konusunda ‘ortak bir dil” geliştirememiştir. Kentsel yaşamda iletişim dili Samsun üzerinden değil, göçle gelenlerin ‘kendi kentleri üzerinden’ kurulmaktadır. Buna en güzel örnek ise kent merkezinde dolaşan birçok arabanın arkasındaki ‘Bize her yer Trabzon’, karşı cevap olarak da diğer araçlarda ‘Burası her yer değil, şehr-i Samsun’ yazılarıdır.” dedi.
Etkinliğe Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma ile çok sayıda daire amiri katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz