HABER

Kentsel Dönüşüm Kanunu Tasarısı yasalaştı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, sit alanlarının kullanımı ve korunmasını yeni esaslara bağlayan 'Yıpranan Kent Dokularının Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun Tasarısı' yasalaştırıldı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, çivi bile çakılamayan bütün tarihi mekanlar yeniden canlandırılacak ve yeni yaşam yerleri haline getirilecek.

Yasa, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir belediyeleri sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyeleri, il, ilçe belediyeleri ve nüfusu 50 binin üstünde belediyelerce, şehrin yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nca sit alanı olarak tescil ve ilan edilen kent bölgeleri ile bu bölgelere ait alanlarının, kentin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabii afet risklerine karşı tedbirler alınması, kentin tarihi ve kültürel dokusunun yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılmasını amaçlıyor.

Aynı yasayla bu görev, belediye sınırları dışında il özel idarelerine veriliyor. Kanun, amaçlar doğrultusunda oluşturulacak yenileme alanlarının tespitine, teknik altyapı ve

yapısal standartların belirlenmesine, projelerin oluşturulmasına, uygulama, örgütlenme, yönetim, denetim, katılım ve kullanıma ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Yenileme alanları, o bölgenin belediye veya mücavir alan sınırları içinde bulunması ve en az bir yapı adası olması kaydıyla belediye meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile belirlenecek. Belediye meclislerinin aldığı kararlar, büyükşehir belediye meclisince onaylanması halinde Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen alanlardaki uygulama bir program dahilinde ve bir yapı adasından az olmamak kaydıyla etap etap projelendirilecek.

Etap proje ve programları, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve belediye başkanının onayı ile uygulamaya konulabilecek. Belirlenen alan sınırları içindeki tüm taşınmazlar, belediyece en az bir yapı adası bazında hazırlanacak yenileme projelerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından karara bağlanmasının ardından, bu kanuna göre yapılacak yenileme hükümlerine tabi olacaklar. Büyükşehir belediye sınırları içinde büyükşehir belediyelerinin yapacaklarının dışında kalan yenileme projeleri, ilçe ve ilk kademe belediyelerince hazırlanması ve meclislerin kabul etmesinden sonra büyükşehir belediye başkanınca onaylanarak yürürlüğe girecek. Buna göre kamulaştırma ve uygulama yapılacak.

Yenileme alanlarındaki uygulamalar belediyeler, kamu kuruluşları veya TOKİ tarafından yapılacak. Yenileme alanlarındaki yeni yapılanmalar ile korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin uygulamalar hakkında karar vermek ve hazırlanan projeleri onaylamak üzere söz konusu alanlar için bu uygulamalarla ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre, gerektiği kadar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu oluşturulabilecek.

Belediyeler, yenileme alanı ilan edilen yerlerdeki taşınmazlar üzerinde, her türlü yapılaşma, kullanım ve işletme konularında proje tamamlanıncaya kadar geçici kısıtlamalar uygulayabilecek.

Yenileme alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esas kabul edilecek. Anlaşma sağlanamayan hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar, ilgili belediye tarafından kamulaştırılabilecek.

En Çok Aranan Haberler