Harika saçlarınız olabilir. Ama o harika saçlar omuzlarınıza bembeyaz kepek öbeği bırakıyorsa sizi mutlu etmeye yetmeyecektir.
Peki, saçta kepek oluşumu nasıl önlenir? İşte bu soruya yanıt veren 5 öneri...
**Vitamin alın
**
A, B ve C vitaminleri saç derisinin sağlıklı kalmasına yardım eder. Bu besin maddeleri dolaşım sistemi ve hücre büyümesi açısından hayati öneme sahiptir. Ayrıca kepekle mücadele eden bağışıklık sistemini de destekler. Bu vitaminleri özellikle yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketerek vücudunuza alın.
Tarak ve fırçanızı sterilize edin
Makyaj fırçaları ile süngerlerinizi yıkayıp mikroplardan arındırıyorsunuz. Peki ya saç tarağı ve fırçalarını? Kepekten kurtulmak istiyorsanız aynı işlemi onlar için de yapmalısınız. Saçınızı taradıktan sonra fırçanızı ve tarağınızı sabunlu su ile yıkayın, sonra sıcak su ve sirke karışımının içinde bir buçuk saat kadar bekletin. Bu işlemi iki-üç haftada bir yineleyin.
**İlaçlı şampuan kullanın
**
Çinko, saçları kepekten arındırmanın anahtarı. Bu mineral, hücre kaybından dolayı kepek oluşmasını yavaşlatan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Dolayısıyla kepekli saçlar için özel olarak üretilmiş, çinko içeren şampuan seçin.
**Bakım yaptırın
**
Ayda ya da 45 günde bir saç derisini yenileyen, deride yağın artmasını önleyen bakım yaptırmak kepeklerden kurtulmanızı sağlayabilir. Mikrodermabrazyon temelli terapi, saç derinizi yenileyerek taze bir başlangıç sağlar. Çünkü mikrodermabrazyon, yüksek basınçla alüminyum oksit mikro-kristallerinin cilde püskürtülerek cildin yüzeysel tabakalarının aşındırılması prensibine dayanan bir yöntemdir. Bu işlemde cilt yüzeyine temas eden alüminyum mikro-kristalleri cildin üst tabakasına yumuşak bir soyma işlemi yaparken, ölü hücreler ve deri artıkları cihazın vakum sistemi tarafından emilir.
**Sebebini öğrenin
**
İki tür kepek vardır: Pityiaris capitis simplekler ve pityriazis steatoidler.
İlki daha ince, kuru ve deride kaşıntıya yol açan türüdür. Stres ve yetersiz beslenme, temel hijyen kurallarına uymama gibi faktörlere bağlı olarak oluşur. Bu tür kepekler için genelde OTC şampuanlar ve merhemler kullanılır.
İkinci tür kepek ise yağlı, mumsu kafa derisinin yağ bezlerinin salgıladığı sıvı ile karışarak kafa derisi üzerinde kabuk oluşturması şeklinde gerçekleşir. Bu tarz kepek oluşumu söz konusu olduğunda mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına danışmalısınız.