KERKÜK (İHA) - Irak'ın kuzeyinde bulunan Kerkük'ün nüfus yapısını değiştirmek için yoğun bir çalışma başlatıldı. Kürt liderlerin başlattığı çalışmalara Kerkük yerel yönetimi ve Irak geçici yönetiminin her türlü desteği verdiği belirtildi.
Türkmen nüfusunun ağırlıkta olduğu Kerkük'te 12 Ekim 2004 tarihinde yapılacak olan nüfus sayımı öncesinde harekete geçen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Başkanı Celal Talabani ve Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) Başkanı Mesut Barzani, yönetimin desteği ile yandaşlarını Kerkük'e yerleştirmeye başladı.
Petrolleri dolayısıyla her grubun yönetimine talip olduğu Kerkük'ün, nüfus sayımı sonrasında çoğunluğu sağlayan gruplar tarafından idare edileceği belirtildi.
Bugüne kadar, değişik bölgelerden getirilen yaklaşık 5 bin Kürt'ün Kerkük'e yerleştirildiği açıklandı.
Kerkük'e getirilen Kürtler, Türkmen ve Arapların arazilerinin yanı sıra devlete ait alanlara, ücretsiz olarak yerleştiriliyor. Çevre illerden Kerkük'e yerleştirilen Kürtlere, her türlü desteğin yanı sıra geçimlerini sağlamak ve ev yapmak için para da verildiği bildirildi.
Son olarak yaklaşık bin kişinin çevre illerden getirilerek yerleştirildiği Kerkük merkez Arafa bölgesinde ABD askerleri ve polis nezaretinde çadır kuran Kürtler, evlerini yapana kadar bu çadırlarda yaşamaya başladı.
Kerkük dışından getirilen Kürtlere "Saddam döneminde buradan gönderildiğini iddia ederek" yer veren yerel yönetimler ve Irak geçici yönetimi, Türkmen ve Arapların arazilerini kullanıyor. Irak geçici yönetiminin olaya ses çıkarmaması, Türkmen ve Arapların tepkisine neden oluyor.
Kerkük Türkmen Cephesi Başkanı Yavuz Ömer Adil, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kerkük'ün Kürtleştirilmeye çalışıldığını ve dışarıdan getirilen Kürt grupların Türkmenlere ait arazilere yerleştirildiğini söyledi.
Yavuz Ömer Adil, "Kerkük'e dışarıdan getirilen binlerce Kürt'e her türlü imkan sağlanarak yer veriliyor. Türkmenlere ait tapusu olan bölgeler de işgal edilmiş durumda. Bize ait yerler, Kerkük yönetimi tarafından Kürtler arasında paylaştırılıyor. Bunların amacı nüfus sayımında Kürt nüfusunu fazla göstererek yönetimi onlara vermektir. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Kerkük Vilayeti Meclis Üyesi Avukat Hıdır Galip Kahya ise, yaşanan sıkıntıları yetkililere söylemelerine rağmen hiçbir çözüm bulunamadığını söyledi.
IKYB Başkanı Celal Talabani tarafından Süleymaniye'den getirilerek Kerkük'e yerleştirildiklerini ifade eden Çelenk Kadir isimli Kürt de, yaptığı açıklamada, çadırlarda su ve elektrik olmaması dolayısıyla büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Çelenk Kadir, "Bizi buraya getiren Talabani, sıkıntılarımıza çözüm bulsun. Buraya gelirken bize çadır vermişlerdi ve bütün ihtiyacımızı karşılayacaklarını söylemişlerdi" diye konuştu.
Saddam döneminde Kerkük'ten gönderildiklerini belirten Sertip Hüseyin isimli Kürt ise, yerleştirildiği çadır önünde yaptığı açıklamada, yıllarca Kürtlere eziyet edildiğini ve Saddam sonrasında Kürtlerin özgürlüğe kavuştuğunu ifade etti.