Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, "Bugün de devam eden insanlık dışı baskılara karşı mücadele etmek için Türkmen milleti olarak birlik ve beraberlik içinde olmak, davamıza ve birbirimize dört elle sarılmak, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak şehitlerimize olan borcumuzdur." dedi. Kazancı, katliamın 54. yılında şehitleri, bugün Ankara Maltepe Camii'nde Cuma namazı öncesi okunacak Mevlid-i Şerif ile anacaklarını belirterek vatandaşları mevlide davet etti.
Dr. Hicran Kazancı, 14 Temmuz 1959 Kerkük katliamının 54. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkmenlerin, uzun yıllardan beri planlı ve sistematik bir şekilde idamlara, toplu katliamlara, tutuklamalara, işkencelere ve asimilasyon politikalarına maruz kaldığını hatırlattı. Kazancı, kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk binlerce Türkmen’in sadece Türkmen oldukları için hayatlarını kaybettiği, Türkmeneli’nin neredeyse her şehrinin bir katliamla anıldığını belirtti.
"TÜRKMENLERE YAPILAN EN ACIMASIZ KATLİAM"
14 Temmuz 1959’un, Türkmen halkına karşı yapılan en acımasız katliamın tarihi olduğuna işaret eden Kazancı, şöyle devam etti:
“1920 yılında Irak’ın Osmanlı’dan kopup İngilizlerin denetimine geçmesiyle başlayan Türkmenlere yönelik katliamlar zincirinin en önemli halkasıdır ve tüm insanlık adına utanç vericidir. 14 Temmuz 1959’da, bir Türkmen şehri olan Kerkük’ün sokakları Türkmenlerin kanlarıyla kızıla boyanmıştır. Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen ve üç gün-üç gece süren katliamda, yüzlerce Türkmen acımasızca ve hunharca katledilmiş, kurşuna dizilmiş, cesetleri iplerle bağlanarak caddelerde sürüklenmiştir. Binbaşı Ata Hayrullah, İhsan Hayrullah, Kasım Neftçi ve Selahattin Avcı gibi çok değerli Türkmen liderleri bu katliamda şehit olmuşlardır. Katliam sırasında çok sayıda insanımız sakat kalmış, Türkmenlere ait işyerleri ve mağazalar yağmalanmıştır."
"KERKÜK KATLİAMI ACI VE KARA BİR GÜN OLARAK KAZINDI"
Kerkük katliamının, hafızalara ve tarihin sayfalarına acı ve kara bir gün olarak kazındığını kaydeden Kazancı, "Türkmenler, 1959 yılını hiç unutmazlar ve bütün şehitlerini 1959’daki Kerkük katliamının yıldönümü olan 14 Temmuz’da anarlar. '14 Temmuz' tarihi, 1997 yılında gerçekleştirilen 1.Türkmen Kurultayı’nda bütün Türkmen şehitlerinin anısına 'Türkmen Şehitler Günü' ilan edilmiştir. Kerkük Katliamı’nın üzerinden 54 yıl geçmiştir. Ancak ne acıdır ki bugün de doğrudan Türkmenleri hedef alan şiddet eylemleri tüm hızıyla devam etmektedir. Son olarak 25 Haziran 2013 tarihinde, Tuzhurmatu’da protesto çadırına yönelik intihar saldırısında, çok sayıda vatandaşımızın yanı sıra Türkmen liderlerinden Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu şehit olmuş, milletimiz yine derin bir kedere boğulmuştur. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği olarak, Kerkük Katliamı'nın yıl dönümünden iki gün önce, bugün (12 Temmuz 2013 Cuma) Ankara Maltepe Camii'nde Cuma namazı öncesinde (saat 12.00) tüm Türkmen şehitlerimizin anısına Mevlid-i Şerif okutacağız. Türkiye’de yaşayan tüm Türkmen kardeşlerimiz ve Türk soydaşlarımız mevlidimize davetlidir." açıklamasını yaptı.
Kazancı, mesajını "Unutmayalım ki bugün de devam eden insanlık dışı baskılara karşı mücadele etmek için Türkmen milleti olarak birlik ve beraberlik içinde olmak, davamıza ve birbirimize dört elle sarılmak, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak şehitlerimize olan borcumuzdur.
Mücadeleci şehidimiz Ali Haşim Muhtaroğlu’nun ve tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun." temennisiyle sonlandırdı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz