YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Keşan'ın İlk Kaymakamı Ve Belediye Başkanı Olan Raşit Efendi, Ölümünün 83. Yılında Anıldı

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Edirne'nin Keşan ilçesinde, İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, beraberinde...

Keşan'ın İlk Kaymakamı Ve Belediye Başkanı Olan Raşit Efendi, Ölümünün 83. Yılında Anıldı

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Edirne'nin Keşan ilçesinde, İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, beraberinde ilçe merkezinde görev yapan cami imam hatip ve müezzinleri ile birlikte Keşan’ın ilk belediye başkanı ve kaymakamı olarak kabul edilen Müftü Raşit Efendi'nin mezarını ziyaret etti.

Raşit Efendi'nin Keşan girişinde bulunan Tepe Mezarlık’taki kabrine giden müftülük görevlilerine, Raşit Efendi’nin torununun oğlu olan Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Ulusoy da eşlik etti.

Yeniçeri, burada yaptığı konuşmada, Raşit Efendi’yi kişiliğinden ötürü kendilerine örnek aldıklarını söyledi. Süleyman Yeniçeri, Müftü Raşit Efendi’nin Keşan’da Kuvayi Milliye hareketine öncülük eden bir isim olduğunu belirterek “Raşit Efendi’yi düşman, yaptığı faaliyetlere rağmen tanıyamamış, hissedememiştir. Kendilerini her zaman hayırla yad ediyoruz. Kendisi 1922 yıllarına kadar Kuvayi Milliye hareketinin içerisinde bulunmuş bir kişidir.” dedi.

Yeniçeri, Raşit Efendi’nin Keşan’ın kurtuluşunda emeği geçen önder şahsiyetlerinden olduğunu bildirdi. Müftü Yeniçeri’nin ardından sözü alan Ulusoy da Raşit Efendi’nin özgeçmişi hakkında bilgi verdi.

Raşit Efendi kimdir?

1867-1929 yılları arasında yaşamış din adamı ve Milli Mücadele Dönemi kahramanı… Aslen Ankaralı olan Raşit Efendi, Balkan Savaşlarından önce Müftülük görevinde bulunmak üzere Keşan’a gelmiş ve yerleşmiştir. Keşan’da bulunduğu yıllarda Keşan’ın ve Trakya Bölgesi’nin kaderini etkileyen ve bugünkü konumuna getiren yakın geçmişimizdeki tarihsel olaylarda önemli rol oynamıştır. Çok zeki ve basiretli bir kişiliğe sahip olan Müftü Raşit Efendi, dini görevinin yanı sıra, dini göreviyle bütünleşerek bir Milli Mücadele Dönemi kahramanı olmuştur. Trakya Paşaeli (Rumeli Müdafa-i Hukuk) Cemiyeti’nin gizli üyeliğini yaparak bu cemiyetin danışmanlığını üstlenmiştir. Genel olarak Yunan ve Rum mücadelesini olabildiğince uzatmak için Yunan işgali sırasında Rum Despotu Papazı ile anlaşma yoluna giderek Keşanlı Türk halkının Rum baskısı ve zulmünden en az şekilde etkilenmesini sağlamış güçlü stratejileriyle iki kesim arasındaki ilişkileri ustalıkla iyi tutmaya çalışarak ortaya çıkabilecek tehlikeli sonuçları engellemiştir. Keşan’a geldiği tarihten Keşan’ın kurtuluş gününe (19 Kasım 1922) kadar Milli Mücadele kahramanı olmuş, bu tarihten sonra da bu vasıflarını koruyarak müftülük görevine devam etmiştir. Keşan’ın ilk belediye başkanı olarak kabul edilir. Literatüre "Bayrağını düşmanın gözlerinin önünde eliyle hükümranlık ifadesi olan Hükümet Konağı’na çeken din adamı" olarak geçmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler