Giresun'un Keşap ilçesinde kivi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve mevcut üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla 'Kivi Yetiştiriciliği ve Budama Kursu' düzenlendi.
Alternatif ürün yetiştirmek için çalışma başlatan Keşaplı çiftçiler, başta kivi olmak üzere, yörenin ekolojik yapısına uygun birçok farklı ürünle ilgili olumlu neticeler almaya başladı. Özellikle kivinin, yörenin ekolojik yapısına birebir uyum sağlaması sebebiyle önemli sonuçların alınmasının ardından Keşap Ziraat Odası harekete geçti.
Kivi yetiştiriciliğinin daha sağlıklı ve profesyonel yöntemlerle hayata geçirilmesi için ilçede kurs düzenleyen Keşap Ziraat Odası, çiftçilere teorik ve pratik olarak eğitim vermeye başladı.
Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Özdemir, "Arazilerin miras yoluyla bölünmesi neticesi, çiftçilerimizin sadece fındıkla geçimlerini sağlamaları ve köyde ikamet etmeleri zorlaştı. Dolayısıyla fındığa ek gelir sağlayacak ürünlere, yöremiz çiftçilerinin ihtiyacı var. Bu doğrultuda özellikle birim alandan çok fazla ürün alınan ve gelir elde edilen kivi gibi ürünlerin önemi gün geçtikçe artmakta. Kivi, fındıkla kıyaslandığında normal şartlarda en az 5 kat, ortalama ise 10 kat fındığa göre gelir sağlayan bir ürün. Kivicilikle ilgili, özellikle budama konularında büyük eksiklikler var. Bizler de bu eksikliği gidermek için kivi yetiştiriciliği ve budama kursu düzenledik." dedi.
Keşap Kivi Üreticileri Başkanı Yaşar Cahide Karakılıç, alternatif ürünlerin hiç bir zaman fındığın yerini alamayacağını kaydetti. Fındığın sadece Giresun'un ya da Karadeniz'in değil tüm dünyanın olmazsa olmazı bir ürün olduğunu kaydeden Karakılıç, "Kivi ile fındık birbirine tercih edilir ürünler değil. Kivinin yetiştiği yerler, fındıkla eşdeğer özelliklere sahip. Kivi için, su faktörü biraz daha öne çıkıyor. Kivi ile daha az alanda daha çok meyve alıyorsunuz. Kivi bu anlamda çok yararlı. Fındık sezonuyla da çakışmadığı için, üreticiye ikinci bir ücret oluyor." diye konuştu.
Fındığa ilave olabilecek yörenin şartlarına uygun birçok ürün olduğunu vurgulayan Karakılıç, "İlimiz bu yönüyle ideal şartları bünyesinde toplamış durumda. Giresun kivisi, Giresun fındığı kadar değerli durumda. İlçe tarım verilerine göre 500 ton civarında kivi üretimimiz var. Şu an devam etmekte olan ve devamı gelecek olan kurslarımızla da ilçemiz, kivi tarımında önemli adreslerden birisi olacak." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz