YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Kesim Öncesi Hayvan Strese Sokulmamalı''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların strese sokulmaması...

''Kesim Öncesi Hayvan Strese Sokulmamalı''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların strese sokulmaması gerektiğini söyledi. Güven, hayvanların kesim yapılacak yere bir gün öncesinden getirilmesi, etlerinin ise soğuk yerlerde iyice dinlendirilmesinin de önemine dikkat çekti.

Müslümanların Kurban Bayramı’nın kutlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, bayramın tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diledi. Yaptığı yazılı açıklamada Güven, “Millet olarak büyük önem verdiğimiz, birlik ve beraberliğimizin pekiştiği, kardeşlik, dostluk, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızın doruğa ulaştığı bayramlarımız, millet olma bilincine ermenin temeli ve sosyal hayatımızın simgesi olan önemli günlerdir. Samsunluların sağlıklı et tüketerek güzel bir Bayram geçirmeleri için; aşağıda belirtilen hususlara uymalarını öneriyoruz. Bu amaç ile çalışmalarını aralıksız sürdüren il ve ilçe müdürlüklerimiz bayram boyunca Samsunluların hizmetinde olacaktır.“ dedi.

Kurban kesimi sırasında gerekli hijyenik ve teknik şartlara uymanın, etin dayanıklılığı ve kalitesi için önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü Kadir Güven, “Öncelikle kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Kesilecek kurbanlıklar kesimin yapılacağı yere 24 saat öncesinden getirilerek dinlenmesi sağlanmalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanların kaslarında laktik asit birikimi en az seviyede olacağından ve kanı daha iyi, daha kolay akacağından etin kalitesi artar. Kanatma işi kısa zamanda tamamlanmalıdır. Hayvanın asılı vaziyette kanatılması tercih edilmelidir. Asılı vaziyette yapılan kanatmalarda iç organlardan kaslara bakteri geçişi önemli oranda azalmaktadır. Parçalama ve muhafaza koşulları uygun ısı ve şartlarda mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.” bilgisini verdi.

Et ve et ürünlerinin bozulması çok kolay, hızlı şekillenen, yüksek risk grubundaki ürünler olduğuna da değinen Güven, “Karkasların dinlendirildiği odalar ve soğuk hava depolarının hava sirkülasyonu aksatılmadan sağlanmalıdır. Karkaslar dinlendirme, soğutma ve saklama depolarında sinek, fare ve diğer haşerelerden korunmalıdır. Karkaslar eksi derecede en az 24 saat soğutulmalıdır. Etler dinlendirildikten sonra kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün süreyle saklanabilir. Eğer çiğ kıyma olarak saklanırsa bu süre daha kısadır. Eti dondurmak suretiyle saklama süresini uzatabiliriz. Donmuş et -18 derecede 6 aya kadar parçalar halinde muhafaza edilebilir. Ancak dondurup çözdüğümüz eti tekrar donduramayız, bu yüzden dondurmadan önce tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlemek yararımıza olacaktır.” şeklinde konuştu.

Evde diğer bir muhafaza metodunun ise kavurma yapmak olduğunu hatırlatan Güven, şunları kaydetti, “5-6 santimetre geçmeyecek şekilde parçalara ayırdığımız eti önceden eritilmiş iç yağı ile birlikte 3-4 saat pişiririz. Daha sonra uygun kaplara alıp üzerini örtecek kadar yağ ilave ederiz. Bu şekilde hazırlamış olduğumuz kavurmayı buzdolabında (1- 10 C de) 6 ay muhafaza edebiliriz. Hijyen kuralları, etin saklanma süresini etkileyen en önemli unsurdur. Kurban kesiminden soframıza gelene kadar bu kurallara uymamız hem etin kalitesinin korunması hem de sağlımız açısından çok önemlidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler