Ankara (AA)- KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, siyasal irade ve kararlılık gösterilirse 15 Ağustosta toplu sözleşme sürecinin başlayabileceğini belirterek, "Olmazsa olmaz olan, toplu sözleşme hakkının kullanılır olması ya da masaya getirilmesidir. Bu konuda ısrarımızı sürdüreceğiz" dedi.
Tombul, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, seçimlerde toplumsal tabana kadar indirilen kutuplaşma nedeniyle hükümetin icraatlarının ve toplumun gerçek sorunlarının irdelenmediğini ifade etti.
Hükümetle yapılacak toplu görüşme sürecinin 15 Ağustos'ta başlayacağını hatırlatan Tombul, şöyle konuştu:
"AKP'nin emekçiler için de yeni bir sayfa açıp açmadığı, bu konudaki tutumuyla belli olacaktır. Toplu sözleşme ve grev hakkımıza ilişkin çeşitli platformlarda defalarca verdikleri sözün gereğini derhal yerine getirmelidirler.
Toplu sözleşme ve grev hakkımızın önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Engel, iktidarların siyasal tercihidir. Siyasal irade ve kararlılık gösterilirse 15 Ağustos'ta toplu sözleşme süreci başlayabilir.
Şimdi, hükümeti bir kez daha düşünmeye, 15 Ağustos'ta başlayacak süreçte toplu sözleşmeye davet ediyoruz. Tutumumuzu hükümetin bu konuda vereceği karara göre belirleyeceğiz."
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tombul, "Öncelikle toplu sözleşmenin kabul edilmesini mi istiyorsunuz? Bu görüşülmeden diğer maddelere geçmeyecek ve çekilecek misiniz?" sorusu üzerine, "Bizim önerdiğimiz, bütün gündem maddeleri, toplu sözleşme gündem maddeleri. Bunun içinde olmazsa olmaz olan, toplu sözleşme hakkının kullanılır olması ya da masaya getirilmesidir. Bu konuda ısrarımızı sürdüreceğiz. İkisi birbirinden bağımsız bir süreç değildir" dedi.
"Hükümete yazılı olarak toplu sözleşme çağrısı yapacak mısınız?" sorusu üzerine Tombul, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkı olduğuna dair verdiği kararı hatırlattı. Hafta başında hükümete yazılı bir çağrı yapacaklarını belirten Tombul, "O çağrıya verilecek yanıtı özellikle bekleyeceğiz" dedi.
Tombul, görüşmelerin 15 Ağustos'ta başlayıp başlayamayacağının sorulması üzerine, "Mevcut yasaya göre görüşmelerin, 15-30 Ağustos arasında yapılması zorunlu ama hükümet henüz kurulmadı. AKP hükümeti kuracağı için bir devamlılıktan söz edilebilir. Muhatabın kim olduğu, hangi bakanlık olduğu hükümetin sorunudur. Önemli olan, Hükümet'i temsil eden anlayışın bulunmasıdır" diye konuştu.