HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KESK greve gidecek

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Konfederasyon Genel Merkezi’nde değiştirilmesi gündemde olan 4688 sayılı yasanın içeriğine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Bakanlar Kurulu’na sevk edilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nu değiştirecek taslakta hükümetin, grev hakkını yok saydığına, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda çoğunluk üyeye sahip olmaları yönünde düzenlemeler yapıldığına dikkat çekerek, toplu sözleşme sürecinde taleplerinin kabul edilmemesi halinde greve çıkacaklarını açıkladı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Konfederasyon Genel Merkezi’nde değiştirilmesi gündemde olan 4688 sayılı yasanın içeriğine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Özgen toplantıda yaptığı konuşmada; taslakta, grev hakkının ısrarla yok sayıldığına dikkat çekerek, “Grev hakkımızı yasal güvence altına almak yerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararlarına kesinlik kazandırılarak greve zımnen yasak getirilmek istenmektedir. Hükümet bununla da yetinmeyerek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bileşimini Hükümet ağırlıklı oluşturmuştur. Taslağa göre 11 kişiden oluşacak Kurulda Hükümet 6 üye ile çoğunluğu sağlayacaktır. Çünkü 4 üyeyi doğrudan atamakta, 7 öğretim görevlisi içinden birini bakan seçmekte ve Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran Hükümetin oyuyla seçilen Sayıştay Başkanı da Kurula Başkanlık etmektedir. Daha da çarpıcı olanı konfederasyonlar tarafından önerilen 7 öğretim üyesi içinden birini bile Bakan seçmektedir. Hükümet yüzde birlik bile risk almak, işi şansa bırakmak istemiyor! Sanırız bunun dünyada başka bir örneği yoktur” dedi.

-BU NASIL BİR NİSPİ TEMSİL HESABI, ANLAYAN VARSA BERİ GELSİN-

Taslakta toplu sözleşmenin tarafları olarak öz itibarıyla Hükümet ve Memur-Sen’in tarif edildiğini söyleyen Özgen, “Kamu İşveren Heyeti adına 7 kişi ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti adına da 7 kişiden oluşacak bir genel toplu sözleşme düzeni tarif edilmektedir. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nin oluşum şekli Memur Sen'in toplantılardaki önerisinin matematik profesörlerine dahi şapka çıkarttıracak şekilde formüle edilişinden ibarettir. Eğer taslak bu haliyle yasalaşırsa, 232 bin 83 üye ile KESK ve 394 bin 497 üye ile Kamu-Sen toplam 626 bin 580 üye sayısına karşılık 3 üye ile, 515 bin 378 üyesi olan Memur-Sen ise 4 üye ile temsil edilecek demektir. Bunun nasıl bir nispi temsil hesabı, anlayan varsa beri gelsin. Bu formülasyonu bulanı Nobel'e aday göstermek gerek! Hükümetin bu öneriyi yasa maddesi haline getirme isteğini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

Özgen, taslakta Hizmet Kolu sözleşmeleri için yapılacak toplu sözleşmenin kapsamının daha da daraltılmış olduğunu ve yetkili sendika ile yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

-KESK OLARAK BÖYLE BİR YASA TASLAĞINI VE YAKLAŞIMI KABUL ETMİYORUZ-

KESK olarak böyle bir yasa taslağını ve yaklaşımı kabul etmediklerini ifade eden Özgen, “Konfederasyonumuz özgür toplu sözleşme ve grev hakkımızın gereğinin yapılması için taslak TBMM alt komisyonlarında iken görüş ve önerileriyle müdahalede bulunacaktır. Her şeye rağmen yasa taslağı Meclis Genel Kuruluna bu haliyle gelir ise illerden yöneticilerimiz Ankara’ya gelecek ve yasa Meclis'te görüşüldüğü sürece Ankara'da olacaklardır. Yöneticilerimiz Meclis'e yürüyerek grev ve özgür toplu sözleşmeye dair taleplerimizi bir kez daha ifade edecektir. Aynı günlerde tüm illerde de merkezi alanlarda oturma eylemleri yapılacaktır. Bu eylemler vizite hakkı da kullanılarak güçlendirilecektir” dedi.

Özgen ayrıca, toplu sözleşme sürecinde taleplerinin kabul edilmemesi halinde KESK’in greve gideceğini açıkladı.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler