HABER

KESK: "Türkiye sendikal haklarda geri"

Ankara -(AA) KESK tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin sendikal haklar ve örgütlenme konusunda oldukça geri bir noktada bulunduğu ifade edilerek, geçen yıl 8 kamu emekçisinin sürgün edildiği, 246 kamu emekçisi hakkında disiplin soruşturması açıldığı, 137 kamu emekçisinin tutuklandığı savunuldu.

KESK, dünyanın en büyük emek örgütü durumundaki Uluslararası Sendikalar Konfederasyonunun (ITUC) Sendikal Hak İhlalleri Raporu'nda yer almak üzere "Türkiye'de Sendikal Hak ve Özgürlükler Sorunu" isimli bir rapor hazırladı.

Raporda, "Ülkemiz, sosyal politikalar ve sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı konusunda henüz yeterli bir düzeyde değildir. Bu konuda önemli zorluklar ve alınması gereken mesafeler vardır" denildi.

Sendikal hakların ve özgürlüklerin kullanımına yönelik getirilen kısıtlama ve yasakların devam ettiği dile getirilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"1980 askeri darbesi ile birlikte örgütsüzleştirilmiş bir toplum modeli öngörülmüş ve sendikalar ciddi saldırılara maruz kalmıştır. Bugüne kadar Türkiye, sendikal haklar konusunda yaşanan sınırlamalara ve yasaklara ilişkin olarak uluslararası platformda ILO tarafından ciddi eleştiriler almıştır. Bununla birlikte, sendikal hakların korunması ve özgürlüklerin sağlanması konusunda AB normları çerçevesinde kısmi düzenlemeler gündeme gelmiş, ancak bu düzenlemeler uygulama alanı bulmamıştır."

Raporda, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun temel sendikal hak ve özgürlükleri güvence altına almada ciddi eksiklikleri olan, toplu sözleşme ve grev hakkını içermeyen bir yasa olduğu belirtildi.

Raporda KESK'e bağlı sendikalara üye çok sayıda kamu emekçisi ve sendika temsilcisinin sendika üyelikleri nedeniyle görev yerlerinin değiştirildiği ya da cezai yaptırımlara maruz kaldıkları ileri sürüldü.

4688 Sayılı Yasanın ve Kamu Personeli Yasa Tasarısı'nın kamu görevlileri için siyaset ve grev yasağı getirdiği belirtilen raporda, bu düzenlemelerin ILO'nun ilgili sözlemesinin ihlali anlamına geldiğine işaret edildi.

Raporda, son dönemlerde Eğitim Sen örneğinde olduğu gibi, KESK ve bağlı sendikaların iç işleyişine yönelik ciddi müdahalelerin gündeme geldiği savunuldu.Raporda, ayrıca Türkiye'de sendikaların birer sosyal taraf olarak kabul edilmediği görüşüne yer verildi.

En Çok Aranan Haberler