Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Balıkesir Şubeler Platformu üyesi bir grup, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair hazırlanan kanun tasarısını protesto etti. Sendika üyeleri, Plan ve Bütçe, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonları üyesi milletvekillerine, "yasaksız bir sendika" taleplerini içeren fakslar gönderdi.
Toplu sözleşmeli grev hakkı isteyen grup, Balıkesir PTT binası önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından faksları çekti. KESK Dönem Sözcüsü Ekber Gün, burada yaptığı açıklamada kamu emekçilerinin, sendikal hak ve özgürlükleri için sendikalarının ve konfederasyonlarının kararları doğrultusunda grev hakkını defalarca kullandığını söyledi. Bugüne kadar grev hakkını kullanan birçok kamu emekçisine para cezaları verildiğini belirten Gün, "Bu doğrultuda soruşturmalar, davalar açılmıştır. Bunların çok büyük bölümünde ülkemiz mahkemeleri, grev yapan kamu emekçilerinin lehine karar vermiştir. Tüm bunlara rağmen kamu emekçilerinin temel haklarını, örgütlenme özgürlüğünü genişleten değil, daraltan düzenlemeler sürdürülmektedir. Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek TBMM'ye sevk edilen yeni yasa tasarısında da bu yasakçı anlayış aşılamamış, aksine bazı düzenlemelerle daha da ağırlaştırılmıştır." dedi. Kamu emekçilerinin evrensel normların güvencesinde, sendikal hak ve özgürlükler ışığında düzenlenecek bir kanuna ihtiyacı olduğunu söyleyen Ekber Gün, "Bunun için grevli toplu sözleşme hakkımız güvence altına alınmalı, örgütlenmemizin önündeki yasal ve fiili engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Her sendikanın, kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesinin önü açılmalıdır. Türkiye, uluslararası düzlemde kendi kamu emekçisinin sendikal hak ve özgürlüklerini yasaklayan, sınırlayan bir ülke olarak anılmanın utancını yaşamayı hak etmemektedir." şeklinde konuştu.
Eylemciler, "Sadaka değil, toplu sözleşme", "Susma haykır, grev haktır", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız" şeklinde sloganlar attı. Söz konusu faksta ise şu ifadeler yer aldı: "TBMM'ye sevk edilen kanun tasarısının, sendikal hak ve özgürlükler açısından geçerli evrensel normlarla altında ülkemizin imzasının bulunduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmeler temel alınarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bütünlüklü olarak sendikal haklara ilişkin uluslararası hukuk çerçevesinde hazırlanan, toplu sözleşme ve grev hakkımızı yasal teminat altına alan yeni bir yasa talep ediyoruz."
Basın açıklamasının ardından yaklaşık 30 sendika üyesi, PTT'den faks çekti. Eylem, olaysız şekilde sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz