KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve beraberindekiler, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret ederek, Kozlu’da 8 maden işçisinin hayatını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundular.
Ziyarette KESK Genel Mali Sekreteri Ali Berberoğlu, MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu, KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları, MMO Yönetim Kurulu üyeleri, oda yöneticileri de hazır bulundu.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul yaptığı konuşmada, “Türkiye’de iş cinayetleri artık neredeyse seri cinayetler haline dönüştü. Yaklaşık 10 yıllık dönemde 11 bine yakın işçi iş kazalarında, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Kozlu’da yaşanan kazanın nedenlerine bakmak gerekir. Orada çalışan arkadaşlarımızın taşeron firma kanalıyla istihdam edilmesi, iş güvencelerinin olmaması, düşük ücretle istihdam edilmeleri ve oradaki işlerin hizmet alımıyla yapıldığı için taşeron şirketin iş sağlığı ve güvenliğine uygun koşulların yerine getirilmediği de ortada. Çalışma Bakanı olaydan sonra buraya geldiğinde biz bu işletmeyi daha önce denetledik, burada çeşitli eksiklikler gördük, bunları söyledik, bunların düzeltilmesi gerekirdi dedi. Bu tespitleri yapanların düzeltildiğini de denetlemesi gerekmiyor mu? Benzer biçimde Enerji Bakanı geldi ve bu tür şeyleri manipüle etmemek gerekir gibi kamuoyunda belki de olayın da üstünü örtmeye yönelik bir yaklaşım ortaya koydu.
Sadece bu hükümetle sınırlı olmayan ama yıllardır Türkiye’de uygulanan taşeronlaştırma ve güvencesizleştirmenin önemli bir sorun olduğunu görüyoruz. Zonguldak’taki Maden Şehitleri Anıtı’na artık yeni isimler yazılmasın, bir an önce bu sorunlar çözülsün istiyoruz. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın iş güvenceli olarak istihdam edilmesi, örgütlü yaşama dahil olmaları gerekiyor. Bu sizin de en büyük sorunlarınızdan biri. Arkadaşlarımız sendikalı olmak istiyorlar ama bununla ilgili hukuki engeller çıkarılıyor.
Yaşamlarını yitiren arkadaşlarımızın yüzünde kömür karası vardı ama onlar alınlarının akıyla mücadele ettiler. Ekmeklerini kazanmak istiyorlardı, yaşamlarını yitirdiler. Önemli olan kimsenin adının ne olduğu değil alnının ak olmasıdır. Biz önümüzdeki dönemde KESK olarak hem TTK’da hem diğer kurumlarda taşeronlaştırmaya karşı güvenceli istihdam için her çalışmanın ve eylemin yanında, içinde olacağız. Bu konuda birlikte neler yapılabilir onları da konuşmak istiyoruz. Zonguldak’a başsağlığı diliyoruz” dedi.
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, “TMMOB olarak uzunca bir süredir iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilimsel, teknik raporları siyasi iktidarlarla, onların bakanlarıyla paylaşıyoruz. Tek adres sistem sorunudur, taşeronlaştırmadır, özelleştirmedir. Bugün kurum içinde kurumda mühendislik birikimini yaratan mühendis arkadaşlarımız kurumdan ayrılmaktadır. Kurumun da içi boşaltılmaktadır. Ortada bir sistem sorunu var. Siyasi iktidar bu durumdan birinci dereceden sorumludur. Çünkü bilimsel raporları ciddiye almıyorlar. Sadece para, daha fazla para, kâr, daha fazla kâr, sömürü daha fazla sömürü üzerine kurulu bir sistem var.
Vahşi kapitalizmin bütün ülkelerinde kapitalist üretim ilişkileri var ama buradaki vahşiliği 3 kat vahşi.
Çünkü iş kazalarında dünya sıralamalarında ve madencilik alanında yukarılardayız.
Sesimizi daha fazla çıkarmak durumundayız. Zonguldak, Türkiye’ye bir örnektir. Burası madenci ocağıdır. Türkiye’de üretimin, madenciliğin, emeğin başkentidir. Sesimizi daha örgütlü, daha güçlü, daha yüksek hep birlikte çıkarmak durumundayız. Zonguldak’ta yaşanan bu kaza, bu cinayet diliyorum son olur” dedi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, KESK ve TMMOB yöneticilerine acıları paylaşmak üzere ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti. Alabaş, “GMİS olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Değerli başkanlarımızın da ifade ettiği gibi Türkiye’de son yıllarda taşeron artık iş cinayeti haline geldi. Çok ölümlü iş kazalarına baktığımızda özellikle son 1 yıldaki kazaların neredeyse tamamı taşeron şirketlerde meydana geldi. Taşeronlaşma Türkiye’nin sorunu haline geldi. Taşeronlaşmayla ilgili Sendikamızın tavrı geçmişten bugüne belli” dedi. Yeraltında taşeronun gündeme geldiği ilk günden bugüne verdikleri mücadeleyi ve yaptıkları uyarıları hatırlatan Alabaş, “Son olarak Kozlu’da 8 üyemizi yitirdik. Biz artık güzel ölümler istemediğimizi, bu ölümlerin kaderimiz olmadığını resmi olarak da kamuoyuyla paylaştık. Teşkilatımızla, Zonguldak’taki sivil toplum örgütleriyle taşeron sorununa Zonguldak’tan bir ses verme adına girişimlerimiz var. Bu konuda gerek KESK’in gerekse TMMOB’nin bizim yanımızda olduğundan şüphemiz yok. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da destek vereceklerine inanıyorum” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz