HABER

Keşkek, UNESCO korumasına girdi

Türkiye'de birçok ilde düğün, cenaze, asker uğurlama gibi toplumsal olaylarda gelenek olarak ikram edilen keşkek resmen UNESCO koruması altına girdi.

Keşkeğin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi için yapılan başvuru, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen toplantılarda dün resmen karara bağlandı. Keşkek ile birlikte dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen 84 başvuru içinden 19'u kabul edildi. Listenin yenilenmesiyle birlikte, UNESCO tarafından korunma altına alınan temsili somut olmayan kültürel miras sayısı 232'ye çıktı.

Yine aynı listede yer alması amacıyla nazar boncuğu için yapılan başvuru ise, dosyanın tam hazır olmaması nedeniyle şimdilik geri çekilmişti.

UNESCO, daha önceki yıllarda ''Kırkpınar'', ''geleneksel sohbetler'', Karagöz'', ''Meddahlık'', ''Mevlevi Semahı'' ve ''Aşıklık'' geleneklerinin Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasını kararlaştırmıştı.

Türkiye'nin gelecek yılki toplantılara, Aşure ve Mesir'in listeye alınması içini başvuruda bulunması bekleniyor.

UNESCO bünyesindeki Somut Kültür Mirası temsili listesi dışında, bir de aynı konuda ''Acil Koruma Gerektiren Liste'' bulunuyor.

''Acil Koruma Gerektiren Liste''de 27 somut olmayan kültür miras bulunuyor.

Keşkek nasıl yapılır?
Keşkek, Türkiye'nin her yanında farklı şekillerde yapılır. Kuzu boyun ve tavuk eti ile de yapılır. Yapımında aşurelik buğday, et ve yöreye göre az miktarda nohut kullanılır. Anadolu'da genellikle çömlek ve kazanda yapılır. Keşkeklik buğday geceden yıkanıp üzeri 4 parmak örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır. Çömlek, kazan ya da düdüklü tencereye eti yerleştirdikten sonra üzerine buğday, nohut ile tuz ve karabiber eklenir. Üzerine 10-15 santimi geçecek kadar su ilave edilir. Ocakta 2-3 saat pişirilir. Yöreye göre tahta kaşıkla ezilerek de yapılır. Tabaklara alındıktan sonra üzerine et ve salçalı sos dökülerek servis yapılır.

En Çok Aranan Haberler