Bugün devletin Tarım, Sağlık ve Maliye Bakanlık'larının kuş gribiyle ilgili alınan önlemler ve sektöre yönelik mali düzenlemeler konusundaki açıklamaları Keskinoğlu Şirketler Grubu tarafından olumlu karşılandı.
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, "Bugün devletin ilgili bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalar sektörümüzün şu an içinde bulunduğu zor durumu atlatmasında faydalı olacak önlem ve düzenlemeleri içermekte olduğu için tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştır. Bu uygulamalar sayesinde sektörün rahat bir nefes alacağını ve kuş gribinden doğan zararların bir nebze de olsa telafi edileceğini düşünüyoruz. Ancak tavukçuluk sektörü olarak bizi özellikle ilgilendiren iki konuyla ilgili henüz devlet tarafından bir açıklama yapılmadı, bunlar; TMO'nun uzun vadeli hammadde temini ve elde biriken stokların eritilmesi konularıdır. Bu konularla ilgili açıklamaların da bir an önce yapılmasını ve sektörün lehine sonuçlanmasını umut ediyoruz."
20 Ocak 2006 tarihli Bakanlık açıklamaları:
Gelirler, kurumlar vergisi için stopaj ertelenmesine karar verilmiş ve bu erteleme 6 ay faizsiz olarak uygulanacaktır.
SSK pirimleri faizsiz ertelenirken mevcut pirim borçları da hastalığı takip eden 6 ay sonunda işverenlerin talebi ile 31.7.2006'a kadar ertelenecektir.
Elektrik ödemeleri 2006 sonuna kadar yapılacak. Toplam 40 milyon YTL fatura bedeli ertelenecek.
5363 tarım sigorta kanunu uygulamasına tavukçuluk sektörü de dahil edilecek. Bu konu ile ilgili bakanlar kurulu kararı çıkacaktır.
Yumurta tavukları itlaf edilecek, 60 haftalık ve üzeri yumurta tavuklarına 1.1 ytl devlet tarafından tazminat ödenecek.
14 milyon tavuk itlaf edilecek bunun karşılığında devlet 15.4 milyon ytl ödeyecek.
1 ay sonra 60 haftalık ve üzeri tavuklar rendering ve kesimhanelerde değerlendirilecek. Bunun karşılığı olarak devlet her bir tavuk için yetiştiriciye 30 kuruş, tesislere 10 kuruş destek verecek.
10 milyon tavuk da bu şekilde kesilecek ve renderingde değerlendirilecek. Devlet bu konuyla ilgili 4 milyon ytl ödeyecek.
Hastalığın yayılma durumuna göre sulak ve entegre tesislerin çevresinde koruma bandı oluşturulacak. Sulak ve entegre tesislerin 5 km lik bir alanda kanatlı itlafı yapılacak. Bu işlem 1 yıl içinde tamamlanacak. Buna göre devlet tavuk başına 3 ytl, kaz 10 ytl ve hindiye 15 ytl para ödeyecek. Bunun devlete maliyeti 27.5 milyon YTL olacaktır.
T.C Ziraat Bankası ve tarım kredi borçlarının ertelenmesi, %25 süpvansiyon ile kullandırılan kredilerin vadesi gelenlerin yıllık % 8 basit faizden ertelenmesi. 12 ay sonunda ödenecek olan bu ödemenin devlete maliyeti 1.8 milyon ytl.
2090 sayılı zirai afetlerle ilgili kanun kapsamına tavukçuluk sektörü de dahil edilecek.