Ankara (AA)- KESK tarafından yapılan araştırmada, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde kamu yatırımlarının payının azaldığı belirtildi.
KESK-AR tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'nin, Merkezi Yönetim Bütçesi'nden yaptığı yatırım harcamasının milli gelire oranı bakımından Avrupa'daki Avusturya, Almanya, Danimarka, İngiltere, Belçika gibi altyapısını büyük oranda tamamlamış ülkelerden daha çok pay ayırdığı, altyapı ihtiyacı fazla olan ve kalkınmakta olan ülkelerin ise gerisinde kaldığı ifade edildi.
Araştırmaya göre, bütçe içerisinde "sermeye giderleri" başlığı altındaki yatırımlara milli gelirinden en yüksek payı ayıran ülke yüzde 5 ile Çek Cumhuriyeti oldu, bu ülkeyi yüzde 4'ün üzerinde pay ayıran Lüksemburg, Macaristan, Malta ve Polonya izledi. Milli gelirinin yüzde 3-4 arasındaki kısmını bu kaleme ayıran ülkeler İspanya, İrlanda, Yunanistan, Fransa, Slovenya, Hollanda, İsveç, Estonya oldu. Yüzde 2-3 arası pay ayıran ülkeler ise İtalya, Portekiz ve Finlandiya olarak sıralandı.
Söz konusu yatırımların milli gelir içerisindeki payının Avrupa Birliği 27 ülkesi için 2006 yılında ortalama yüzde 2,5 olduğuna dikkat çekilen araştırmada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye için ise 2006 yılında bütçe içerisinde 'sermeye giderleri' başlığı altındaki yatırımların milli gelire oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti. 2007 yılında yüzde 1,8 olarak belirlenen bu oranın 2008 yılı için yüzde 1,6'ya çekilmesi gündemde. 2006 yılında Merkezi Yönetim Bütçesi içerisindeki yatırımların miktarı 12 milyar 98 milyon YTL iken, 2007 yılında 11 milyar 688 milyon olarak belirlenmişti. 2008 yılı için ise bu miktarın 11 milyar 776 milyon YTL olması hedefleniyor. Buna göre
2008 yılı bütçesinde sermaye giderleri başlığındaki yatırımların miktarı 2006 yılının gerisinde kalıyor."
Yatırımların bütçe içerisindeki payının son 25 yılda önemli oranda azaldığı belirtilen araştırmada, "2008 bütçesindeki hedef ise yüzde 5,3" denildi.
Araştırmada, "KİT'ler, belediyeler, döner sermaye vb. kapsamındaki yatırımlar ile birlikte toplam kamu sabit sermaye yatırımlarının da 2008 yılında geriye çekilmesinin hedeflendiği" görüşüne yer verilerek, 2007 yılında sabit sermaye yatırımlarının miktarının toplam kamu için 33 milyar 435 milyon YTL iken, 2008 yılında bu miktarın 33 milyar 371 milyon YTL olmasının amaçlandığı kaydedildi. Araştırmada, "Bir yandan kamu kaynakları kısılırken, diğer yerden özel sektör teşvik edilerek, toplumun malı olan kamu varlıkları sermaye kesimlerine transfer ediliyor" ifadesine yer verildi.Sağlık ve eğitim alanındaki yatırım öngörülerine de yer verilen araştırmada, 2008 bütçesinde eğitime yapılacak sabit sermaye yatırımının kamuda yüzde 5,5 azaltılırken, özel sektör yatırımlarının kamu destekli olarak yüzde 26 arttığı, sağlıkta sabit sermaye yatırımları kamu için yüzde 1 azalırken, özel sektörde yüzde 15 arttığı ifade edildi.