YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kesme Çiçekçilik Tanıtımı Ve Pazarlanması Konulu Seminer Düzenlendi

Ordu'nun Ünye ilçesinde Kesme Çiçekçilik Tanıtımı ve Pazarlanması kapsamında bilgilendirme semineri düzenlendi.Ünye Ticaret ve Sanayi...

Kesme Çiçekçilik Tanıtımı Ve Pazarlanması Konulu Seminer Düzenlendi

Ordu'nun Ünye ilçesinde Kesme Çiçekçilik Tanıtımı ve Pazarlanması kapsamında bilgilendirme semineri düzenlendi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda gerçekleştirilen seminere Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, ÜTSO Başkanı Hasan Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, İlçe Tarım Müdürü Yetkin Esen, Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Ünye Devlet Hastanesi Yöneticisi Hüseyin Yalçın Büyükkarabacak, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Elmas, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

"GÖÇÜ BİLE DURDURACAK BİR YATIRIM"

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Kesme çiçek iddia ediyorum ki göçü durduracak çok önemli bir gelir kapısı olacaktır.” dedi. Prof. Dr. Karadeniz, “Dünyada kesme çiçek üretimi 20. yüzyılın başlarında önem kazanmaya başlamıştır. Küreselleşme ve bunun gelire etkisi ile birçok ülkede kişi başına düşen kesme çiçek tüketimi artış göstermiştir. Buna bağlı olarak dünya kesme çiçek üretimindeki rekabet artmıştır. ABD, Japonya, İtalya, Hollanda gibi geleneksel üretim yerlerinin yanında Latin Amerika ve Afrika’da da üretim önem kazanmıştır.” dedi.

Turan Karadeniz, dünya üzerinde 50’den fazla ülkede kesme çiçek üretimi yapıldığını belirterek, “Süs bitkileri, kesme çiçekler, saksılı (iç mekan) süs bitkileri ve dış mekan süs bitkileri olmak üzere 3 temel faaliyet alanı içinde tanımlanır. Süs bitkileri günümüzde 100 milyar ABD dolarına ulaşan üretim değeri ve istihdam imkânı ile birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede önemli bir alt sektör konumuna gelmiştir. Kesme çiçek üretiminin toplam değeri ise 51 milyar dolara ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, “Türkiye’de 1940’lı yıllarda Yalova’da geliştiği görülmüştür. Daha sonra Antalya yöresine kayıyor ve ihracata yönelik bu iş adım adım gelişiyor. Antalya’da yetiştirilen bu çiçekler Karayolu ile Ordu’dan geçip Rusya pazarlarından Türkmenistan’a kadar gidiyor. Türkiye’de çiçek tüketimi hemen hemen kişi başına 1 dolardır. Ama bazı ülkelerde 160 dolara kadar çıkabiliyor. Antalya çok sıcak olduğu için 7 aydan fazla seralarda çiçek yetiştirme imkânı vardır. Biz yaklaşık 50 ülkeye Rusya, Türkmenistan, Japonya’ya kadar çiçek satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler