HABER

Kestanenin faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Hangi vitaminleri içerir?

Kestane, vatanı Türkiye olan Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde yetişen kayın familyasına ait bir ağaçtır.

Kestanenin faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Hangi vitaminleri içerir?

Asıl ismi Castanea Sativa'dır. Kestane ağaçları oldukça uzundurlar. Genel olarak 30 metreye kadar uzarlar. Ağacın üzerinde bulunan meyvelerin tohumlarına kestane denir. Meyveleri genelde ekim ayında kendiliğinden çatlayarak içindeki tohumları ağacın altına döker. Bir meyvede ortalama 2-3 tohum bulunur.

Tohumlar kahverengi renk tonlarında olur. Kış aylarında tüketilmeye daha uygundur. Diğer kuru yemişlerden farklı olarak içerisinde oldukça az yağ bulundurur. Üstelik kalori değeri düşüktür. İçerisinde faydalı olarak vitaminler ve mineraller vardır. Barındırdığı fitobesinler sayesinde hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Kestanenin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 g

Kalori (kcal) : 131

Yağ (g) : 1,4

Karbonhidrat (mg) : 28

Protein (g) : 2

Kestanenin Faydaları

1. Kansızlığı önler

blood-75302_640

İçinde bulunan yüksek miktardaki selenyum, B1 ve B2 kansızlığı önleyebilir. Kansızlık demir ihtiyacı ve vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Yüksek oranda demir içerdiğinden dolayı kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.

2. Dinçlik ve enerji verir

Farklı Sporcular

Kuru yemiş tarzı besinler karbonhidrat bakımından düşük ama yağ bakımından oldukça yüksek besin değerine sahiptirler. Yaklaşık 2 avuç dolusu yemiş 50 gram karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar vücudumuza enerji verirler. Bunun yanında karbonhidratlar sinir sisteminin düzenli çalışması yani fonksiyonları yerine getirmesinde de büyük önem taşırlar. İçinde bulunan kompleks karbonhidratlar daha kolay sindirilir ve normal karbonhidratlara göre daha yüksek enerji verir.

3. Kemiklerinizi güçlendirir

human-skeleton-163715_640

Bir porsiyon olarak tükettiğinizde kemiklerinizin güçlenmesi için gereken kalsiyum miktarının %30 kadarını karşılar. İçinde bulunan bakır minerali sayesinde sinir fonksiyonlarınızı yeniler ve sinir sisteminizi güçlendirir. Kavrulmuş olarak bakılırsa yüksek oranda bakır içerir. Günlük az da olsa tüketerek, bakır ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

4. Kolesterolü düşürür

iStock-505592886

Temel yağ asitlerini yüksek oranda bulundurduğu için sinirsel gelişiminizi düzenler ve kalp sağlığınızı arttırır. İçerisinde 4 çeşit trigliserit bulunur. Yüksek miktarda içerdiği lif ile lif ihtiyacınızın bir kısmını karşılar. Liflerin kolesterol değerini düşürdüğü bilinir.

5. Kilo kaybı

appetite-1239056_1280

Kilo kaybı konusunda sıkıntılarınız var ise kuru yemişler diyet listenizden eksilmez. Diyet listenizdeki kuru yemişler lif bakımından yüksek olması nedeniyle tokluk hissi verir. Daha az yemeniz konusunda size yardımcı olurlar. Kestanenin içerisinde bolca lif bulunur, yediğinizde lif ihtiyacınızın günlük olarak 3'te 1'ini karşılar. Tokluk hissi verdiği ve içerisinde diğer kuru yemişlere nazaran daha az yağ olduğu için kilo verme konusunda tercih edebilirsiniz.

Kestane kilo yapar mı? İçerisinde düşük bir miktarda yağ barındırdığı için kilo yapmaz. Lifler sindirimde yardımcı olur ve kilo alımını engeller. Fakat içerisinde düşük miktar da olsa yağ olduğu için fazla tüketilmemelidir.

6. Kalp hastalığı riskini azaltır

apples-1841132_640

Kestane, kuru yemiş ailesi içinde C vitamini içeren tek türdür. Sağlam kemikler ve diş sağlığı için tüketilmelidir. Kan damarlarınızı onaran ve sağlamlaştıran özelliği de vardır. Ayrıca içerisinde bulunan manganez gibi mineraller ile kalp hastalıkları riskini oldukça düşürür.

7. Bağışıklık sistemini güçlendirir

defense-1403072_1280

İçerisinde bulunan yüksek miktarda ve farklı çeşitte minerallerden dolayı oksidan görevi görür. Damarlarınızda ve vücudunuzda bulunan serbest radikalleri bloke ederek yok eder. Serbest radikaller halk arasında tümör olarak bilinir. Kansere sebep olan tümör hücrelerini etkisiz hale getirir. Kanser gibi hastalıklara yakalanmamak için gün içerisinde bol miktarda antioksidan alınması gerekir.

Yeteri miktarda antioksidan tüketimi ölümcül hastalık ve kanser riskinizi oldukça aşağıya indirir. Kestanenin bir porsiyonu 2 mikrogram manganez içerir. Bu miktar günlük alınması gereken manganez miktarının 3'te 1'ini karşılar. Kan pıhtılaşması ve bağ dokusu zedelerin de iyileşme açısından oldukça önemlidir.

8. Beyin fonksiyonlarını onarır

brain-3168269_1280

Kestane, kırmızı kan hücrelerine içindeki bakır nedeni ile hem üretiminde hem de onarımında oldukça etkili olur. Vücudun enerji üretmek için besinlerin yıkımını gerçekleştirmesi gerekir. Bu yıkım olaylarında vücudu ve cildi destekler. Beyin fonksiyonlarınızın felç gibi durumlardan sonra sağlıklı çalışmasını destekler. İçerisindeki B vitamini sayesinde de günlük B vitamini ihtiyacınızın 5'te 1'ini karşılar. Kavrulmuş halinin yanında tüketeceğiniz bir mevsim salatası ile birlikte günlük B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

9. Kestane kabuğunun faydaları tüm vücutta etkilidir

chestnuts-994138_640

Kabuğunun dahi birçok faydası vardır. Kas sisteminizin su seviyesini düzenleyip kaslarınızda oluşan sürekli yorgunluğun önüne geçebilir. Kansızlık probleminiz var ise kabuğunun suyunu içerek kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. Bacak bölgenizde aşırı basınçtan dolayı oluşan varisleri kan dolaşımını hızlandırması nedeni ile önler.

Kabuğunun her bir porsiyonunda C vitamini bulunur. Ayrıca kabuğunda potasyum, sodyum, protein ve şeker vardır. Suda kaynatılarak içilmesi sonucunda yüksek ateşiniz var ise düşürür. Kabuğu ezilip püre şekline getirilip bal ile karıştırıldığında bebeklerde ve çocuklarda iştah açıcı olduğu bilinir. Dışında yani kabuğunda bulunan yağı saçlarınıza uyguladığınızda saçlarınız canlılığa kavuşur.

10. Şeker olduğu için daha fazla etki gösterir

kestane şekeri

İçerisine şeker eklenmesi sonucu faydalarını azaltıp eksiltmez. Kestane şekerinin faydaları, şekerli haliyle daha etkili olur. Mineral ve vitamin deposu olduğu için şeker bunun yanında etkisini arttırabilir.

11. Bebeklerde nörolojik hastalıkların önüne geçer

baby-2387661_1280

Doğacak olan bebeğinizde nörolojik hastalıkların olma riskini oldukça düşürür. Nörolojik yani sinirsel hastalıkların önüne geçmekle kalmayıp bebeğinizin sinirsel sistemini düzenler. Hamilelikte kestanenin faydaları bununla da kalmayıp bebekte oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını da önler.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Daha çok kış aylarında seyyar satıcılar metal levhayı alt tarafından ısıtarak pişirir. Fakat çiğ olarak alınıp evde soba üzerinde de pişirebilirsiniz. Pişince çatlarlar ve hafif sarı renge bürünürler. Pişirmesi kadar saklanmasının da önemi vardır. Kestane nasıl saklanır? Besin toplandığında tohum halindedir. Uzunca bir süre kurutulma işlemi yapılır. Kurutulma işlemi tamamlandıktan sonra toplanır. Kuru tohumları nem içermeyen bölgelerde saklamak gerekir. Nem tohumların küflenmesine sebep olabilir.

Kestanenin Zararları

  • Aşırı tüketiminde ishal riski taşır.
  • Şeker hastaları aşırı tüketiminde kriz geçirebilirler.
  • Zayıf olan kişilerde içerisinde bulunan liften dolayı kilo kaybına sebep olabilir.

Şeker Hastaları Kestane Yiyebilir mi?

Şeker hastaları aşırı fazla olmayacak şekilde tüketebilirler. Çok fazla tüketiminde içerisinde şeker ve karbonhidrat olduğundan dolayı rahatsızlıklara yol açabilir. Şeker hastaları 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmelidirler.

En Çok Aranan Haberler