YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kestane Şekeri İçin Çin'den Kestane İthal Ediliyor

Bursa Valisi Şehabettin Harput, meşhur Bursa kestane şekeri için ürün bulmakta zorlanan imalatçı firmaların Çin'den...

Kestane Şekeri İçin Çin'den Kestane İthal Ediliyor

Bursa Valisi Şehabettin Harput, meşhur Bursa kestane şekeri için ürün bulmakta zorlanan imalatçı firmaların Çin'den ithalat yapmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, kestane üretiminin acilen artırılması gerektiğini söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü, 8-9 Şubat 2013 tarihlerinde Türkiye'de kuzey, kuzey batı ve batı Anadolu'da kendiliğinden yetişen Anadolu kestanesini yaygınlaştırmak için kolları sıvadı. Bursa'da Gönlü Ferah Otel'de düzenlenen "Kestane Eylem Planı Çalıştayı"nda kestane üretiminin artırılması için yapılacaklar tartışıldı. Çalıştaya Bursa Valisi Şehabettin Harput, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ve Orman Genel Müdürlüğü daire başkanları, şube müdürleri ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleriyle kestane şekeri firmalarının yetkilileri katıldı.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, kestanenin gıda ve ahşap sanayinde kullanılan önemli bir ağaç türü olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de kestane yetişen alan miktarı 260 bin hektar. Özellikle önümüzdeki 5 yılda ormanlarda kestane ağacı miktarını arttırmak için önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

"KESTANE ŞEKERİ İÇİN ÇİN'DEN İTHALAT YAPIYORUZ"

Bursa Valisi Şehabettin Harput da, Bursa'nın kestaneyi özellikle işleme ve pazarlama konusunda profesyonel üretimiyle dünyada başarılı bir şehir olduğunu ifade ederek, "Maalesef Bursa, işlediği ve pazarladığı kestanenin bir bölümünü Çin’den almak durumunda. Bu çok acı bir gerçek. Türkiye’de yetişen kestaneler yetmiyor. Bursa’nın kendi üretimi de yetmiyor. Kestane üretimini artırmalıyız” diye konuştu.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da yaptığı konuşmada, "Bölgemizde 759 bin hektar orman var. Bölgemizin yüzde 48'i ve Bursa'mızın yüzde 45'i ormanlarla kaplı. Bölgemizde 13 bin hektar kestane ağacı mevcut, ancak bunun 6500 bin hektarında kestane asli ağaç türü olarak yer alıyor. Kestane ormanlarımızın 850 hektarı bozuk orman vasfında. Bursa kestane şekeriyle anıldığı için, biz 2012 yılında 5 yıllık kestane eylem planı hazırladık. Bu eylem planında her yıl 850 hektar bozuk sahayı ıslah edip 85 bin ağacı aşı yapmayı planladık" dedi.

Bir şekerleme firmasının ticaret müdürü Deniz Utku Özdemir de, "Bildiğiniz gibi 1990'lı yılların başından beri kestanede Bursa bölgesinde kota düşüklüğü var. Türkiye'de genel olarak kestane politikasında düşüş olmasına rağmen, Bursa'da daha büyük bir düşüş var. Şu an Türkiye'de şekerlenmiş mamullerde hem pazar, hem de imalat Bursa'da olduğu için bu çalıştayın Bursa'da düzenlenmesi çok doğru bir adımdır. Dünya genelinde İtalya'nın elinde olan kestane pazarına Türkiye'nin de dahil olabilmesi için katma değeri yüksek, sanayie uygun kestane yetiştirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler