YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kestane Üretileri İçin Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, havzada yıllardır sorun olan kestane kanseri hakkında bilgilendirme...

Kestane Üretileri İçin Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, havzada yıllardır sorun olan kestane kanseri hakkında bilgilendirme toplantılarına Kemer köyünden sonra Hamamköy’de devam etti.

Düğün salonunda düzenlenen eğitimde, Hamamköy’ün yanı sıra Güney, Demirdere, Çayır ve Küçükören köylerinin muhtar ve üreticileri bir araya geldi. Toplantıda kestane hastalık ve zararlıları ile birlikte organik tarım hakkında da bilgi verildi. Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş üreticileri dinleyerek, karşılaşılan sorunlarla ilgili bilgi aldı. Bölgede yetiştirilen ürünlerle ilgili genel konuların da görüşüldüğü toplantıda, kestane hastalık ve zararlıları ile ilgili bilgilendirmeyi ziraat mühendisi Hürriyet Demirhan, organik tarım konusundaki bilgilendirmeyi ise ziraat mühendisi Fatma Ayhan yaptı.

Kestane kanserinin bu ürünün yetiştirildiği tüm bölgelerde bulunduğunu belirten Demirhan, hastalıkla mücadele yöntemleriyle ilgili şunları söyledi: “Bu hastalıkla savaşta kullanılan tek yararlı yöntem hipovirülent strainlerin kullanılması ile yürütülen biyolojik savaştır. Hastalığın zayıf ırkı ağaca aşılanır. Daha sonra esas hastalık etmeni ağaçta kuvvetli zarar yapamaz. Bu hastalıkla savaşta önerilen diğer bir yöntem de dayanıklı Asya kestaneleri ile melezlenerek dayanıklı kültür çeşitlerinin elde edilmesidir. Budama sırasında kullanılan ekipmanların dezenfeksiyonu, budama artıklarının bahçeden uzaklaştırılarak yakılması, budamanın arkasından bordo bulamacı ile ağaçların ilaçlanması gibi uygulamalar ise hastalığın yayılmasını engeller. Kestane iç kurtlarıyla mücadelede ise genel kanının aksine ağaç üzerinde ilaçlamanın bir faydası yoktur. Zararlının toprak altında kışlaması sebebi ile ilaçlamanın gömü yerlerinde yapılması gerekmektedir.”

Organik tarım hakkında bilgi veren Ayhan ise, şu bilgileri verdi: “Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve buna bağlı yönetmeliğin izin verdiği girdiler kullanılarak, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım ilaç ve gübre kullanılmadan yapılan bir üretim şekli değildir. Bu üretim şeklinde organik tarımda kullanılmasına müsaade edilen ilaçlar ve çiftlik gübresi, sıvı atıkları (şerbet), kompostlar gibi organik materyaller kullanılabilir. Amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığını korumaktır.”

Yaklaşık 2 saat süren toplantıdan üreticiler konuyla ilgili bilgi sahibi oldukları için memnun ayrılırken, bu tür bilgilendirme toplantılarının devam etmesini de istediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler