HABER

Keten tohumu ile hastalıklardan korunun

Keten tohumu ile hastalıklardan korunun

Günde sadece 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketerek birçok hastalıktan korunabileceğinizi, var olan rahatsızlıklarınızın çoğunu gidermede keten tohumundan fayda bulabileceğinizi biliyor musunuz?

Diyetisyen Kamile Sü, keten tohumunun yararlarını anlatıyor ve nasıl tüketilebileceği hakkında yol gösteriyor.

Keten tohumunun yararlarını, "Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir, bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Kemikleri güçlendirdiği için özellikle menopoz döneminde yararlıdır, menopoza bağlı şikayetleri hafifletir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kalp-damar hastalıklarından korur. LDL kolesterol ve trigliserit seviyesini, yüksek tansiyonu düşürür. Romatizmal hastalıkları önler. Sinir sistemini ve hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler. Konsantrasyon bozukluğuna, yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Haricen kullanıldığında yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, nasırlarda kompres olarak, ayrıca egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır.

Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar. Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir. Öksürüğü giderir.

Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır. Omega-3, omega-6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan keten tohumu, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir, göğüs, kolon, prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanların kaynağıdır" şeklinde sıralayan Diyetisyen Kamile Sü, nasıl tüketilebileceği hakkında ise şöyle yol gösteriyor:

"Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir. Kaynatılarak içilebilir.

Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir ve bir kaşık miktarında ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir. Kavrulmuş olarak tüketildiğinde ise daha lezzetli olur.

Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur. Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir. Keten tohumları sert olduklarından, dikkatli bir çiğnemede bile öğütülemeyebilirler ve bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumunu öğütmek için, karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir. Yeterli miktarda balık tüketmiyorsanız, omega-3 yağ asidi ihtiyacınızı karşılamak için hamur işlerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz. Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise keten tohumu kullanmamaları önerilir."

Oda sıcaklığında 1 yıl tazeliğini koruyan keten tohumu öğütülmesi halinde hava geçirmez kapaklı bir kavanozda 30 gün boyunca saklanabiliyor.

Siz de mutfağınızda keten tohumunu el altında bulundurabilir, salatalarınıza ve yoğurdunuza serpebilir, fırında pişireceğiniz hamur işlerine, çorbalarınıza ve yemeklerinize katabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler