NE KADAR KEY ÖDEMESİ ALACAKSINIZ, TIKLAYIN ÖĞRENİN
LİSTELER İÇİN MYNET'E TEŞEKKÜR YAĞDI
KEY ödemeleri için Pazartesi sabahından itibaren banka kuyruklarında bekleyen vatandaşlar, beklentilerinin çok altında tutarlarla karşılaşınca büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
1987-96 yılları arasında tüm kesintilerinin yapıldığını düşünen ve daha yüksek tutarlar almayı bekleyen vatandaşlar kimi zaman 5-7 YTL gibi tutarlarla karşılaşınca banka görevlilerine itiraz ettiler.
Bu nedenle ödemelerin yapıldığı Ziraat Bankası'nın bazı şubelerinde ciddi tartışmaların yaşandığı öğrenilirken, vatandaşlar "Şimdi ne yapacağız?" sorusuna yanıt bulamadı.
NE KADAR KEY ÖDEMESİ ALACAKSINIZ, TIKLAYIN ÖĞRENİN
LİSTELER İÇİN MYNET'E TEŞEKKÜR YAĞDI
Vatan Gazetesi'nin banka yönetiminden aldığı bilgilere göre bu durumdaki vatandaşların izlemesi gereken yol şöyle:
* Ödemelerle ilgili 3 aylık itiraz süresi 27 Temmuz 2008 Pazar akşamından itibaren başladı.
* Buna göre vatandaşların 27 Ekim 2008 Pazartesi gününe kadar itiraz etme hakları bulunuyor. Bu tarihten sonra yapılan itirazlar geçerli olmayacak.
* Ödemeler 8 Ağustos'ta son bulacak ancak, bu itiraz etmek için bir engel oluşturmuyor.
NE KADAR KEY ÖDEMESİ ALACAKSINIZ, TIKLAYIN ÖĞRENİN
LİSTELER İÇİN MYNET'E TEŞEKKÜR YAĞDI
* Koşulları sağladığından ve KEY parası alacağından emin olan vatandaşın, hak sahibi listesinde kendi adını göremediğinde ilk yapması gereken, kurumuna (1987-96 tarihlerinde çalıştığı ve kendisi için KEY parası yatırmak zorunda olan kurum) gidip, muhasebe departmanına başvurmak.
* Hak sahibi listesinde adı bulunan ancak alacağı tutar, beklediğinin çok altında çıkan vatandaş da aynı şekilde kendi kurumuna giderek, itiraz edecek.
*Ancak bu durumdaki vatandaşların ödenmek istenen düşük tutarı almaması gerekiyor. KEY parası Ziraat Bankası'ndan çekildiği anda söz konusu miktar kabul edilmiş sayılacak. Dolayısıyla miktara itiraz işleme konmayacak. Ekstra ödeme yapılmayacak.
* Prosedüre göre, bu kuruluşların vatandaşın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekeceğinden vatandaşların, itirazlarını kurumlarına ek olarak bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna da yapmaları öneriliyor.
NE KADAR KEY ÖDEMESİ ALACAKSINIZ, TIKLAYIN ÖĞRENİN
LİSTELER İÇİN MYNET'E TEŞEKKÜR YAĞDI
* Bu kapsamda SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı birleştiği için artık başvurulacak yer Sosyal Güvenlik Kurumu olacak.
Ancak burada kritik olan şu: Vatandaş itirazını belgelendirmek zorunda. Yani vatandaş kendisi adına KEY parasının yatırıldığına ilişkin bir belge gösterebilirse ya da kurumundan buna ilişkin bir belge alabilirse sorunu çabuk çözülecek. Aksi halde itirazların işe yarayacağı düşünülmüyor.