Tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, tam çalışan personele bin 300 YTL ödeneceğini belirtirken, "Alınacak para için farklı değerlendirmeler yapılıyor. Sistem içerisinde devamlı çalışmayanlar var. Üç ay çalışıp bir yıl çalışmayan, beş ay çalışıp üç yıl çalışmayanlar var. Herkesin aynı parayı alması mümkün değil" açıklamasını yaptı.
28 Şubat tarihine kadar kurumların çalışanlarının durumunu tespit edip Emlak Bankası'na bildirdiğini aktaran Sayın, aradan geçen sürede bildirilen kişilerle ilgili hesapların kontrol edildiğini kaydetti. Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, ödemelerin temmuz ayı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini, bir aksilik olması halinde iki aylık bir ek sürelerinin daha bulunduğu bilgisini verdi. 1 Ocak 1987'de yürürlüğe giren 3320 sayılı kanun uyarınca, 31 Aralık 1995'e kadar işverenler, istihdam ettikleri kişiler için KEY hesabına para yatırmıştı. KEY hesabına yapılan işveren kesintileri 1 Ocak 1996'dan itibaren sıfırlanmıştı. Kişi başına kesinti, 3 bin 500 lira ile başlayıp en son 80 bin liraya yükseltilirken, sistemde tam olarak katılan kişilerin anaparasının 6 milyon 156 bin TL olduğu ifade edilmişti.
KEY kesintilerinin uygulandığı dönemde, adlarına KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak parası Emlak Bankası'na aktarılmamış olan hak sahiplerine ise karşılığı Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarıldıktan sonra nemasıyla birlikte nakit olarak ödeme yapılacak. Zaman Gazetesi'nin haberine göre Emlak Bankası'na yatırılmayan bu tutarın 150 milyon YTL civarında olduğu belirlenirken, bu tutara istinaden ödenecek KEY parası için Hazine'den 500 milyon YTL tutarında kaynak sağlanacak. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), hak sahibi listelerinin bu ayın sonuna kadar iletilmesinin ardından 1 ay içinde ilan ve diğer işlemleri tamamlayarak, 'temmuz ayının ikinci yarısında' ödemeleri gerçekleştirecek. Tasfiye halindeki Emlak Bankası KEY birimi tarafından yürütülen çalışmalarda, mevzuattaki 2 aylık süre uzatımının şu aşamada kullanılması öngörülmüyor. Bu durumda, hak sahibi listeleri, bu ay sonunda Emlak GMYO'ya iletilecek. Hak sahibi sayısının 8,5 milyon olması bekleniyor.
Yurtdışı yasağı kalktı; borçlular Emlak Bankası'na uğramaz oldu.
Emlak Tasfiye Fonu Başkanı Sayın, banka alacaklarının yaklaşık bir milyar YTL olduğunu söyledi. Yurtdışı yasağının yaptırım açısından önemli olduğunu kaydeden Sayın, "Maalesef bunu elimizden aldılar. Önceden yurtdışı çıkış yasağı ile patronları anlaşma yapmaya zorluyorduk. Yurtdışı yasağının iptal edilmesiyle birlikte, bankanın yolunu unuttular." diye konuştu. Daha önce ödemeye ilişkin yaptıkları protokol çerçevesinde yapılan tahsilatların yurtdışı yasağının kaldırılması ile birlikte durma aşamasına geldiğini aktaran Sayın, "En büyük silahımızı da elimizden aldılar." dedi.
Emlak Tasfiye Fonu Başkanı Zeki Sayın, tahsilatta yaşanan zorluklara rağmen teminatların satışından gelen miktarla birlikte 2008 yılı içerisinde Hazine'ye 125 milyon YTL kaynak aktarmayı hedeflediklerini bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin yurtdışına çıkış yasağının iptal edilmesine ilişkin kararının ardından TMSF'ye, kamu bankalarına ve Maliye Bakanlığı'na borcu bulunan yaklaşık 206 bin kişinin yurtdışına çıkış yasağı kalktı. Mahkeme, Pasaport Kanunu'nun vergi ve fon borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükmü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmişti. Devlet, vergi alacağı için 4 bin 91 kişiye, TMSF de alacağı nedeniyle bin 515 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koydurmuştu. Ayrıca kamu bankalarından kaynaklanan alacaklar için de 31 bin kişinin yurtdışına çıkış yasağı söz konusuydu.
VEFAT EDENİN PARASINI VÂRİSLERİ ALACAK
Kimin ne kadar alacağına dair hesaplar ay sonuna kadar Emlak Gayrimenkul'e bildirilecek.
Takvim sonrasında Resmi Gazete'de ilan edilecek.
Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, listeleri Ziraat Bankası'na gönderecek.
Ödeme yapılması için kurum sicil no ve vatandaşlık numarası istenecek.
Vefat edenin parasını vârisi olacak. Vârisçi mirasçısının öldüğüne dair belge getirecek.
Ödemeler sadece Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.