KHK ile 333 akademisyen de ihraç edildi. KHK ile görevden ihraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör İbrahim Kaboğlu da yer alıyor.
686 Sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan kararnameye göre, 4 bin 464 kişi memuriyetten atıldı. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi, Emniyet Teşkilatından 417 kişi, Yargıtay'dan 10 kişi, Yüksek Seçim Kurulundan 10 kişi, İçişleri Bakanlığından 49 kişi, Dışişleri Bakanlığından 48 kişi, TRT'den 88 kişi meslekten atıldı.
[
Son KHK ile MEB'den atılanların listesi](https://www.mynet.com/son-khk-ile-mebden-atilanlarin-listesi-110102869825)
KHK'ya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 417 personel kamu görevinden çıkarıldı.
Ayrıca Yüksek Seçim Kurulundan 10, Yargıtaydan 10, Sermaye Piyasası Kurulundan 1, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan (TRT) 80, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2, Avrupa Birliği Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 48, Ekonomi Bakanlığından 15, İçişleri Bakanlığından 49, Jandarma Genel Komutanlığından 893 asker, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 asker, Kültür ve Turizm Bakanlığından 16, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
330 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki 330 akademik personel de kamu görevinden çıkarılanlar arasında yer aldı.
ANAYASA PROFESÖRÜ KABOĞLU DA İHRAÇ EDİLDİ
KHK ile Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.
17 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ
Öte yandan, daha önce görevden uzaklaştırılan 2 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler, 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Sağlık Bakanlığı personeli ise göreve iade edildi. ABD'de öğrenim gören 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.
242 EMEKLİ EMNİYET MENSUBUNUN RÜTBE VE HAKLARI ALINDI
OHAL kapsamında yayınlanan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan ya da meslekten çıkartılan emniyet mensuplarından Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı ya da irtibatı olan 242 kişinin rütbeleri alındı.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 686 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. maddesine göre, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca resen emekliye sevk edilenler, kendi isteğiyle emekli olanlar veya Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya devlet memurluğundan çıkarılanlar ile müstafi sayılanlardan milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 242 kişinin rütbeleri alındı.
Kararnameye göre, bu kişiler görev yaptıkları teşkilata ve kamu görevlerine yeniden kabul edilmeyecek, doğrudan veya dolaylı görevlendirilemeyecek. Ayrıca uhdelerinde taşımış oldukları mesleki unvanları ve sıfatlarını kullanamayacak ve bu unvan ve sıfatlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak. Bu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak.
Söz konusu emniyet mensuplarının silah ruhsatları, emekli polis kimlikleri, gemi adamlığına ilişkin belgeleri, pilot lisansları ve ilgili pasaport birimlerince pasaportları iptal edilecek ve özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak.
İhraçların kurumlara göre dağılımı şöyle:
Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 893 kişi,
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 kişi,
Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) 2 bin 585 kişi,
Yargıtay Başkanlığı'nda 10 kişi,
Yüksek Seçim Kurulu'unda 10 kişi,
Sermaye Piyasası Kurulu'unda 1 kişi,
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda (TOKİ) 2 kişi,
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nda 88 kişi,
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde 2 kişi,
Avrupa Birliği Bakanlığı'nda 3 kişi,
Dışişleri Bakanlığı'nda 48 kişi,
Ekonomi Bakanlığı'nda 15 kişi,
İçişleri Bakanlığı'nda 49 kişi,
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 3 kişi,
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 16 kişi,
Yüksek Öğretim Kurumu'nda 330 kişi.