Tallin - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye karşı tek taraflı bir baskının çözüm getirmeyeceğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Turu çerçevesinde Estonya'nın Başkenti Tallin'e gelerek temaslarına başlayan Babacan, bugün Estonya Ulusal Televizyonu'na çıktı. Kıbrıs konusunda Türk tarafı üzerindeki izolasyonların kaldırılmasını istediklerini, AB'nin daha önce bu izolasyonları kaldırma taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Babacan, izolasyonların kaldırılması halinde kendilerinin de çözüm konusunda bir engel oluşturmayacaklarını ifade etti.
Türkiye'nin AB sürecinde ekonomik, siyasi ve sosyal olarak çok önemli bir değişim sürecine girdiğinin altını çizen Babacan, teknik olarak müzakereleri 2-3 yılda tamamlayabilecek bir kapasiteye sahip olduklarını, ancak bundan sonraki gelişmelerin daha çok siyasi olacağını belirtti. Babacan, Türkiye'nin AB sürecinde İspanya ve İngiltere'nin yaşadığı sorunları yaşadığını da vurguladı. Türkiye ile AB ilişkilerinde, hiçbir üyenin Türkiye'nin müzakere sürecinin tamamıyla durarak Türkiye'nin bu süreçten kopmasını istemediğini ifade eden Babacan, bazı ülkelerin Türkiye'nin bu süreçte biraz daha yavaş devam etmesini istediklerini belirtti.
Türk kamuoyunun AB desteği konusuna da değinen Babacan, diğer yeni üye olan ülkelerin kamuoyularında da katılım sürecinde AB'ye desteğin azaldığını hatırlatarak, Türk kamuoyunun Kıbrıs konusu ve Fransa'daki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ve sonuçta duygusal bir tepki gösterdiğini anlattı. Babacan, Türkiye'nin AB sürecinin dışında kalmasının ise medeniyetlerin uzlaşmasını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.