LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs sorununun çözüleceğine dair umutları gittikçe yok oluyor. Rum tarafında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Rumların Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri sırasında Rum Yönetimi'nin veto kullanmasını istedikleri ortaya çıktı.
Güney Kıbrıs'ta yayınlanan gazetelerden Politis, "Vatandaşlar Kıbrıs Sorununa Çözüm Görmüyor- Zaman Geçtikçe Ümit Ölüyor" başlığıyla yansıttığı haberinde, Laiki (Bank) Kulübü Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi'nin RAİ Consultants Public Ltd. iş birliğiyle gerçekleştirdiği "2006 Kıbrıs Barometresi'nde ortaya çıkan sonuçlara yer verdi.
Gazeteye göre, ankete katılanların yüzde 88'i Kıbrıs sorununa yakında çözüm bulunacağı görüşüne katılmadığını belirtirken, yüzde 9'u ise bu fikre karşı çıkıyor. Ankette yöneltilen, "Kıbrıslı Türklerle kolayca bir arada yaşayabilir misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 54'ü olumlu cevabını verdi. Aynı soruya 2005'te olumlu karşılık veren katılımcıların oranı ise yüzde 35 olarak belirtiliyor.
Kıbrıs sorununun çözümünün ön şartları konusunda ise katılımcıların yüzde 39'u Türk askerinin adadan çekilmesini ön şart olarak görüyor. Yüzde 20'lik bir grup ise Türkiye Cumhuriyeti kökenli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarının adadan gitmesini ön şart olarak görüyor. Rumların yüzde 18'i Rum göçmenlerin geri dönmelerini, yüzde 9'u toprakların ve mülklerin iadesini, yüzde 9'u güvenliğin garanti edilmesini çözüm için ön şart olarak belirtiyor.
Rumların ezici çoğunluğunun, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden yana tavır ortaya koyduğuna dikkat çeken gazete, katılımcıların yüzde 85'inin Türkiye'nin kısıtlamalarla tam üye olmasını istediğini yazdı. Habere göre, bu oran 2005'te yüzde 77'ydi.
Öte yandan Rumlar, Türkiye'nin kısıtlamalarla da olsa AB'ye tam üyeliğinden yana tavır koymalarına rağmen aynı zamanda Rum Yönetimi'nin veto kullanması lehinde de görüş belirtti. Özellikle, katılımcıların yüzde 85'i, Ankara'ya koşulan şartların bazılarının yerine getirilmemesi halinde Rum Yönetimi'nin veto kullanması gerektiği görüşünü belirtti.
Yapılan araştırmada, ilgi çekici bir başka sonuç ise KKTC'yi ziyaret etmemiş Rumların oranının yüzde 37'ye düşmüş olması. KKTC'yi ziyaret etmiş Rumların çoğunluğu, KKTC'yi yalnızca bir kere ziyaret ettiğini söylerken, katılımcıların yüzde 25'i KKTC ile Güney Kıbrıs hudut kapısından iki kere geçtiğini belirtti.