HABER

Kıbrıs'ta çözüme odaklı siyasal tavır olmalı

İSTANBUL (ANKA) – TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Kıbrıs sorununun hem Türkiye-AB ilişkileri hem de bölgesel ilişkiler açısından yarattığı sıkıntıların daha fazla dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, "Hem kendi yöneticilerimizden hem de Yunan siyasetçilerinden popülist baskılardan uzak bir şekilde, BM çatısı altında çözüm odaklı çalışmaları özendirecek bir siyasal tavır almasını bekliyoruz" dedi.

Türk-Yunan İş Formu'nda konuşan Yalçındağ, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin, ikili ekonomik işbirliğinin yanı sıra Avrupa Birliği ve bölgesel girişimler çerçevesinde ele alınmasının Türk-Yunan ortaklığı için yeni fırsatlar doğuracağını söyledi.

Türk-Yunan ilişkilerinin gerek ekonomik gerekse siyasal yönden hep olumlu yönde geliştiğini belirten Yalçındağ, Türkiye-AB Gümrük Birliği öncesinde Yunanistan ile 200-300 milyon dolar seviyesinde seyreden ticaret hacminin 3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

-YUNANİSTAN TÜRKİYE'DE 2.3 MİLYAR DOLARLIK DOĞRUDAN YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ
Yunanistan'dan Türkiye'ye 2006 yılında 2.8 milyar dolar, 2007'de ise 2.3 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştiğine dikkat çeken Yalçındağ, bu dinamiğin Türkiye'nin AB üyeliği perspektifinden bağımsız olduğunu iddia etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Türkiye'nin AB üyelik yolunda ilerlemesiyle birlikte her iki ülkenin ekonomisinin entegrasyonunun artacağının altını çizen Yalçındağ, "Her iki tarafın siyasetçilerinin bu alanda gösterecekleri kararlılığın ve ulusal çıkar tanımlamalarındaki perspektif genişliğinin önemi ortadadır" dedi.

-"KIBRIS SORUNU DAHA FAZLA DİKKATE ALINMALI"

Kıbrıs sorunun hem Türkiye-AB ilişkileri hem de bölgesel ilişkiler açısından yarattığı sıkıntıların daha fazla dikkate alınması gerektiğini dile getiren Yalçındağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Adanın güneyinde Şubat ayında başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek. Hem kendi yöneticilerimizden hem de Yunan siyasetçilerinden popülist baskılardan uzak bir şekilde, BM çatısı altında çözüm odaklı çalışmalarını özendirecek bir siyasal tavır almasını bekliyoruz."

-"KARADENİZ VE HAZAR HAVZASI'NDA ORTAK PROJELER GELİŞTİRİLEBİLİR"
Karadeniz ve Hazar Havzası'nda her iki ülkenin de ortak projeler geliştirip işbirliği yapabileceğini vurgulayan Yalçındağ, önemli petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olan Hazar ve bu kaynakların transfer koridorunda yer alan Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye ve Yunanistan için kaçırılmaması gereken önemli fırsatları barındırdığını söyledi. Yalçındağ, Türk ve Yunan özel sektörünün sadece enerji ve ticaret değil aynı zamanda yatırım, hizmet sektörü ve teknoloji alanında işbirliği imkanlarını artırması için de çaba harcaması gerektiğini ifade etti. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler