Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir avukatın "rahatsız olduğu gerekçesi ile" sabah ezanının yasaklanması için Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne dava açması ve mahkeme heyetinin 3 cami için sabah namazı ezanını yasaklaması büyük tartışmalara neden oluyor.
Davada mahkeme 3 cami için (Şeyh Nazım Camisi (Orta Cami), Pir Paşa Camisi ve Aşağı Cami) mahkeme daha sonuçlanmadan ara karar vermesi ve
sabah ezanı ile arapça duaların okunmasını yasaklaması sosyal medyada büyük tepki gördü.
Sosyal medyadaki tepkilerden sonra KKTC Din İşleri Bakanı Talip Atalay bir açıklama yapmak zorunda kaldı ve "Mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir. Dolayısla bizi bağlayan bir hüküm bulunmamaktadır" dedi.
Birgün'ün haberine göre sözlerine "Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrıs'ımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır. Kıbrıs Türkü varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez. KKTC’de ezanın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir." diye devam eden Bakan, sorunun en kısa sürede çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Mahkemenin kararına tepki gösteren yerel halkan bir kesin, ezanın yasaklandığı camilerden biri olan Pir Paşa Camisi'ne gelerek sabah namazını beraber kıldı ve "Ezanıma Dokunma" yazılı pankart açarak protestoda bulundular.
Kıbrıs'da sabah ezanı 3 camide yasaklanmış. Evlad-ı Osmanlı kolluk ve can simidi olmadan Kıbrıs'a yüzerek münafıklara haddini bildirmelidir.
— Arda (@asipislik) November 6, 2015
Ezan-ı Muhammed'i İslam'ın en önemli alameti farikasıdır.İstiklal'in sembolüdür.Kıbrıs,bizim milli davamızdır ve öyle olmaya devam edecektir
— Emrullah İŞLER (@emrullahisler) November 7, 2015
1974'te mehmetçiğimizin ezan ve bayrak için şehit olduğu KKTC'de ezandan rahatsız olanlar şehitlerimizin ruhunu incitiyor.
— Abdulhamit Gül (@abdulhamitgul) November 7, 2015
"Hiç kimse okumazsa ben gider o minarelerden ezan okurum"
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 5, 2015
Görmez'den Dağlıca açıklaması: https://t.co/p3OqnLEKnY pic.twitter.com/eQWhkWMyoN