HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kıbrıs'ta teslimiyet ortamı"

ANKARA (İHA) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümetin Kıbrıs politikasına karşı güçbirliği oluşturmak için DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'i ziyaret etti. Bahçeli, hükümetin milli bir davayı milli bir yük kabul ederek biran önce bundan kurtulmak istediğini öne sürdü.

Koalisyon ortağı olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Meclis dışında kaldıkları 3 Kasım seçimlerinden bu yana ilk kez görüştüler. Saat 17.00'de geldikleri DSP Genel Merkezi'nde Bahçeli ve beraberindeki MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural'ı, Ecevit ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Zeki Sezer karşıladı. Bahçeli ile basın mensuplarına poz veren Ecevit, "Birlikte ortaklık kurduğumuz bir dönemin hatıraları bende çoktur. Birlikteliğimizi daima şükranla anıyorum" dedi. Bahçeli de Ecevit'in geçmiş Kurban Bayramı'nın kutladı.

Ecevit, Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. BM Genel Sekreter Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta müzakerelere başlamak için Türk ve Rum liderlerine gönderdiği davet mektubunu olumlu bulmadığını ifade eden Ecevit, "BM Genel Sekreterinin işlere karışma gibi bir geleneği yoktu. Ama şimdi yeni kurallar icat edilmiş. Deniliyor ki 'Sayın Annan'ın kendi istediği konulara cevap verilecek. Bunları beğenirse beğenecek, beğenmezse beğenmeyecek. Hepsi birarada referanduma götürülecek. Böyle birşey mümkün değil. Denktaş da bunu gerçekçi bir yol olmadığı takdir eder ve Hükümetimizi aydınlatır" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'taki çözümün Annan Planı doğrultusuna gerçekleşmesi halinde Türk tarafının Rumlar'ca denetim altına alınmasının yolunun açılacağını savunan Ecevit, hükümetin bu konuda teslimiyetçi davrandığını kaydetti. 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sonunda Ada'daki Türkler'in güvenliğinin gerçekçi bir temele dayandırıldığını vurgulayan Ecevit, "Ama şimdi teslimiyetçi bir ortama giriliyor. Burada bir büyük yanlış değerlendirme yapılıyor. Türkiye, Kıbrıs konusunda taviz verirse AB'nin kapısı açılacak deniliyor. Bu tamamen gerçek dışı bir beklentidir" diye konuştu. AB'nin Türkiye'siz yapamayacağını ve Türkiye'ye AB kapısının açılmasının Kıbrıs sorunu ile bir ilgisi olmadığını savunan Ecevit, çözümün başka ülkelerin araya girmesi ile değil Adadaki iki halkın diyalogu ile gerçekleşeceğini vurguladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, konuşmasında ağırlıklı olarak hükümeti eleştirdi. Sorunun adil bir şekilde çözümünün iki devletli bir yapının kabul edilmesiyle mümkün olacağını savunan Bahçeli, Hükümetin sözkonusu sorunun çözümünde teslimiyetçi bir yaklaşım içinde olduğunu öne sürdü. Bahçeli, "Hükümet milli bir davayı milli bir yük gibi görüp bundan bir an önce kurtulmak istiyor" dedi.

Bir soru üzerine Kıbrıs hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdığını ifade eden Bahçeli, Erdoğan'ın kendisine bir hafta sonra cevap verdiğini söyledi. Meclis dışındaki partiler olarak kendilerinin de görüşlerinin alınmasında fayda olduğunu dile getiren Bahçeli, "Bir zamanlar ülke yönetimimdeki partilerin görüşlerinin alınması doğru olur. Hükümet ile görüşmek istiyoruz. Bunun arayışı içerisindeyiz" ifadesini kullandı. Daha sonra, Bahçeli ve Ecevit, basına kapalı olarak 10 dakika başbaşa görüştü.

Express


En Çok Aranan Haberler