HABER

Kıdem Tazminatı son dakika: Bakan Müezzinoğlu'dan kıdem tazminatı açıklaması

Kıdem tazminatı yine gündemi meşgul ediyor. Uzun süredir üzerinde çalışmaların devam ettiği kıdem tazminatı çalışmasında sona gelindiği belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili teknik çalışmaları bitirdiklerini ve düzenlemenin meclise götürülebileceğini söyledi. Peki kıdem tazminatında son durum nedir? Kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanılır?

Kıdem Tazminatı son dakika: Bakan Müezzinoğlu'dan kıdem tazminatı açıklaması

Kıdem tazminatı düzenlemesi, uzun süredir işverenler ve çalışanlar tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile teknik çalışmaların sonlandığı müjdesini verdi. Kıdem tazminatı düzenlemesi ile son durum, hükümetin meclise götürebilmesi. Bakan bunun için gerekli şartları şöyle açıklıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili, "Kıdem tazminatıyla ilgili teknik çalışmaları dün itibariyle tamamladık. Yüzde 70 ortak paydada buluşmayı başarabilirsek önümüzdeki süreçte hükümet düzenlemeyi parlamentoya götürür" dedi. Müezzinoğlu, düzenlemenin dört ana başlıkta şekillendirileceğini bildirdi.

KIDEM TAZMİNATI %25 İÇİN İDEAL DURUMDA

"Pozisyonuna göre koşullar işçinin aleyhine gelişiyor. Bu son derece net. Bu tabloyu kimsenin görmemezlikten gelme hakkı yok. Uzun süredir bu tablo 30, 40 yıldır en ideal şekilde yalnız çalışanın yüzde 20'si yüzde 25'i bu en ideali. Yüzde yüz istifade edebiliyor diyen de yok. Yüzde 20'si yüzde 25'lik kitle, kabul edilebilir karşılılığını aldığını söylüyor" diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ İLE MAĞDURİYET GİDERİLECEK

Müezzinoğlu, "Yüzde 80'lik bir kitle tamamen mağdur. Bu kitlenin tamamen mağdur olduğunu gördüğümüz bunu iş veren görüyor. Sendika görüyor. Bunun bedelini çalışan insanımız ödüyor. Ana sorunu böyle görmek lazım. 13 milyon çalışanımızın 10 milyonun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz. Yoksa burayı güvenceli olacak. Hakkaniyetli olacak. Şeffaf olacak sürdürülebilir olacak. Bütün ana parametreleri binanın ana kolonları gibi işçi kardeşlerimizin alın terini koruyacak şekilde bu dört ana başlığın üzerine şekillendirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ MECLİSE NE ZAMAN GİDECEK?

Kıdem tazminatıyla ilgili teknik çalışmaların dün itibariyle tamamlandığını belirten Müezzinoğlu, "Teknik çalışmaları dün itibariyle tamamladık. Bu tabloyu görüp niyetimiz bir an önce çözmek. Yüzde 70 ortak paydada buluşmayı başarabilirsek önümüzdeki süreçte hükümet düzenlemeyi parlamentoya götürür. Bir çalışma sürecine daha ihtiyacımız var" dedi.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR? NASIL HAK KAZANILIR? KİMLER ALABİLİR?

Kendi ayrılan tazminat alır mı?

Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Ama bazı istisnaları da var. Erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdemini alabilir. Emeklilik primini tamamlayan yaşı beklemek için ayrılırsa...

Emekli olmak için işten çıkanlar kıdem tazminatı alır. Örneğin; 8 Eylül 1999'dan önce işe girip 15 yıl ve 3600 gün şartını yerine getirenler SGK'dan onay yazısı aldıktan sonra işten ayrılınca kıdem tazminatına hak kazanır.

İstifa eden tazminat alabilir mi?

İşverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranması ya da eksik ücret ödemesi nedenleriyle istifa eden işçiye de tazminat ödenir. Fazla mesai nedeniyle ayrılan işçi de kıdeme hak kazanır.

Deneme süresi kıdeme dahil edilir mi?

Evet. İşçilerin işyerinde ilk kez çalışmaya başladıkları andan itibaren 1 yıllık kıdem süresi işlemeye başlar. Deneme süresi de olsa, sigortasız da çalışsa tazminat hesabına dahil edilir.

Nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük brüt ücret kadardır. Brüt ücret hesaplanırken yemek yardımı, yol parası, kira yardımı, devamlı verilen ikramiyeler, primler, gıda yardımı, Ramazan ayındaki gıda paketleri, sağlık sigortası gibi ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Kıdemin limiti var mı?

Evet bir tavan var. Bu rakam, 2017 için 4426 lira. İşçinin brüt ücreti 10.000 lira da olsa 1 yıl için en yüksek tazminat 4426 lirayı aşamaz.

Tazminat talebi için zamanaşımı süresi kaç yıldır?

10 yıl. İşçi işten çıkarıldığı tarihten itibaren 10 yıl içerisinde kıdem tazminatını işverenden isteyebilir, vermezse dava açabilir.

Tazminattan kesinti yapılır mı?

Kıdem tazminatı Gelir Vergisi'ne tabi değil. Sadece binde 7.59 oranında Damga Vergisi kesilir.

Haciz konulabilir mi?

Evet. İşçinin borçları için kıdem tazminatının tamamına haciz konulabilir.

Ölen bir işçinin mirasçılarına kıdem tazminatı ödenir mi?

Evet. Kıdem tazminatının hak sahiplerine bölüştürülmesi mirastan aldıkları paya göre yapılır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler