TİSK'ten yapılan açıklamada, Ekim ayında yayınlanan OECD 2006 Türkiye İnceleme Raporu'nda Türkiye'de istihdam artışı için kıdem tazminatının kaldırılması önerisinin yer aldığı bildirildi.
Açıklamada raporda, "Türkiye'de mevzuatın getirdiği yüklerin çalışan ve çalıştıranları kayıt dışı sektöre ittiği, çok ciddi bir istihdam maliyeti oluşturan kıdem tazminatının kaldırılarak işsizlik sigortasının ön plana çıkarılması gerektiği" görüşüne yer verildiği kaydedildi.
TİSK'in açıklamasında, OECD 2006 Türkiye Raporu'nda kıdem tazminatıyla ilgili olarak, "Kanun, en son ücret seviyesinden her hizmet yılı için bir aylık ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmesini öngörmektedir. Bu, OECD ülkeleri içinde en yüksek kıdem tazminatı düzeyini ifade etmektedir" tespiti yapıldığı belirtildi.
Raporda, "Kıdem tazminatı ödemelerinin istihdam üzerindeki vergi ve prim yüküne eklenmesi durumunda bu yükün büyük bir farkla OECD ülkeleri kapsamındaki en ağır vergi yükünü oluşturduğu" görüşünün yer aldığı ve şu noktalara dikkat çekildiği savunuldu: "Çok ağır yükler getiren kıdem tazminatı sorumluluğu daimi istihdamı çok pahalı hale getirerek kayıtlı sektörde istihdam yaratmayı engelleyen unsurlardan biri olmaktadır. Kayıtlı sektörde istihdamı teşvik etmeye yönelik kapsamlı bir iş gücü piyasası reformuna acilen ihtiyaç vardır. İstihdamla ilgili düzenlemelerin işletmeler üzerindeki yükü hafifletilmelidir. Türkiye'de kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortası ön plana çıkarılmalıdır."