HABER

Kılıç: "Başbakanın aday olup olmadığını hissetmedim"

Ankara (AA) - Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "Başbakanın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini ifade ettiler" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk-İş Genel Başkanı Kılıç ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleriyle Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü.

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, görüşme çıkışında yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'a, işçi hareketinin içinde bulunduğu şartlar, 218 bin geçici işçinin kadroya geçirilmesi, 26 bin işçinin muvazaalı durumda olması, işsizlik fonu, kıdem tazminatı, konut edindirme fonu, örgütlenme sorunları, toplu iş sözleşmeleri ve özelleştirmeden duydukları ciddi rahatsızlıklara ilişkin rapor sunduklarını ve bu konularda ayrıntılı bilgi verdiklerini söyledi.

Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın, ilgili bakanlara ve yetkililere bu konularda neler yapılabileceğini ayrıntılı bir şekilde aktaracağını ve konuların üzerinde duracaklarını söylediğini iletti.

Başbakan Erdoğan'ın, Türk-İş'in cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili düşüncelerini sorduğunu dile getiren Kılıç, "Biz de Türkiye'de parlamenter demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi, parlamenter demokrasinin kuralları ve sınırları içerisinde Anayasa'nın belirlemiş olduğu Cumhurbaşkanının niteliklerine uygun vasıflarda seçim mekanizmasının geliştirilmesi doğrultusunda, ayrıca da diyalog elden bırakılmadan, bu sürecin kriz yaratmayacak ve istikrarı bozmayacak ölçüler içerisinde mutlaka tamamlanması konusunda genel temenni ve düşüncelerimizi ifade ettik" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın, "Şahıslar üzerinde herhangi bir düşüncemiz yoktur. Ancak kendi parti teşkilatımın ve milletvekillerimin, dolayısıyla 18 Nisan'da da Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda değerlendirerek meselelerimizi bu şekilde çözme yolunu arıyoruz" dediğini aktaran Kılıç, "Biz de Anayasanın temel nitelikleri ve Anayasa'nın yapısı itibariyle teamüllerin gereği doğrultusundaki düşüncelerimizi ifade ederek, Anayasanın temel niteliklerinin korunması ve güçlendirilmesi ve dolayısıyla buna sadık kalınması doğrultusundaki fikirlerimizi kendilerine ifade ettik" dedi.

Kılıç açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Salih Kılıç, 'Sayın Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olmasına nasıl bakar Türk-İş?" sorusunu, "Orada da söyledik, burada da söylüyorum; Şahıslar üzerinde herhangi bir isim zikretmediler ve şahıslar üzerinde de herhangi bir düşünce ortaya çıkmadığı için biz de herhangi bir düşüncemizi söylemedik bu konuda" diye yanıtladı.

Bir gazetecinin "Şimdi soruyoruz efendim, bize söyler misiniz?" sözleri üzerine Kılıç, görüşmede, "Anayasanın 101. maddesindeki nitelikler ve tarafsızlık ilkesine uygun bir Cumhurbaşkanının seçilmesi doğrultusundaki düşüncelerini aktardıklarını" yineledi.

Kılıç, "parlamento zemininde çözüm yolunun bulunması, krize ve sertliğe dönüşmeyecek şekilde çözüm yolunun aranmasını istediklerini" de vurguladı.

Salih Kılıç, "Başbakan tarafsız mı sizce? Başbakan'ın adaylığı kriz olmayan bir zemin yaratır mı?" şeklindeki soruya da "Başbakan'ın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Herhalde yoklamalardan sonra Başbakan aday olup olmayacağı konusundaki kararını o zaman verecektir" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "Efendim, sizden net bir görüş bekliyoruz bu konuda" sözleri üzerine Kılıç, "Net görüşümüz; Anayasanın temel ilkelerine sadık kalınması, Anayasada belirlenmiş kurallara riayet edilmesinin mutlaka sağlanması gerektiği. Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, devletin ve cumhuriyetin cumhurbaşkanı olacağından dolayı bu hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmasını rica ettik. Bunun dışında da herhangi bir şey söylemedik" dedi.

Kılıç bir başka soruya, "Başbakan 'adayım' deseydi burada söylerdim. 'Adayım' diye bir şey söylemedi. 'Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini' ifade ettiler" diye yanıt verdi.

Kılıç, "Kriterlere uyuyor mu Sayın Başbakan?" sorusuna da "Kriterler meselesi, parlamentoda belirlenmiş olan şartlara göre değerlendirilir, sivil toplum örgütlerinin baskı grubu olma özelliği doğrultusunda. Biz seçici de değiliz, seçilecek de değiliz. Ancak bazı eğilimleri ve düşünceleri Başbakan'a ve ilgililere intikal ettirmek de bizim anayasal sorumluluğumuz" yanıtını verdi.

Rektörler Komitesi toplantısı sonrasındaki açıklamanın anımsatılması üzerine Kılıç, "YÖK'ün açıklaması kendi kurumsal ve kişisel kararıdır. Türkiye'de cumhurbaşkanının seçilme şartları ve kriterleri bellidir. Sokakta cumhurbaşkanı seçilmez, ama YÖK'ün özgür düşüncesidir, herkesin düşüncesine saygılıyız, ama kriz ve gerilimi kimsenin ortaya çıkarmaması konusundaki hassasiyetimizi dile getiriyoruz" dedi.

Kılıç, "Meclis 367 kişiyle toplanamazsa seçilecek Cumhurbaşkanı meşru olur mu?" sorusuna üzerine de hukuki tartışmalara ilişkin bir şey söyleme niyetinde olmadıklarını belirtti. Kılıç, buna hukukçuların karar vereceğini söyledi.

Kılıç bir başka soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın, Parlamento'ya inen konut edindirme yardımına ilişkin kanuni düzenleme, İşsizlik Sigortası Fonu, kıdem tazminatı konularında, "Benim ağzımdan çıkan geçerlidir, onun dışındaki söylenenler geçerli değildir" dediğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler