Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yaklaşık bir saat süren görüşmede terör olaylarını masaya yatırdı. CHP'lilerin 10 maddelik önerilerini kırmızı dosya içinde getirmeleri de dikkatlerden kaçmadı. CHP, Kılıçdaroğlu ile Başbakan Erdoğan’ın Uludere’ye birlikte gidebileceklerini söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise, Uludere'ye birlikte gitme konusunun gündemde olmadığını belirtti. MHP'den bu görüşmeye, "AKP ile CHP arasındaki siyasi akrabalık su yüzüne çıktı" değerlendirmesi geldi.
[
****](https://www.mynet.com/bahceliden-o-gorusmeye-sert-tepki-110100634678)
AK Parti genel merkezindeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı.
CHP: OLUMLU GEÇTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Görüşme olumlu geçti, sadece bu konu görüşüldü" dedi. İşte Loğoğlu'nun açıklamaları:
"Görüşme olumlu geçti. Türkiye’nin beklediği bu mesajın altını çizerek veriyorum sadece bu konu görüşüldü. Bu görüşmeden çıkan iki temel sonuç var. Eğer tüm partiler CHP’nin bu önerisine evet derse AKP bu öneriye olumlu bakıyor.
Bu bir toplumsal mutabakat konusu olduğu için tüm partilerin evet demesi gerekiyor. MHP’nin bu konudaki katkısının mutlaka gerektiği ve MHP’nin bu hususta ikna edilmesi gerektiği noktasının altı muhataplarımız tarafından defalarca vurgulandı. Bizim hazırladığımız önerinin başlığı içeriği değişmez değil. Bu konuda diğer partilerin görüşleri farklı yaklaşımları tartışılabilir. Önemli olan tüm bu sürecin sonunda meclis çatısı altında dört partinin de katılacağı bir komisyon oluşturabilmek.
BAŞBAKAN VE KILIÇDAROĞLU'NDAN ULUDERE ZİYARETİ
Türkiye’de son zamanlarda artan siyasi gerginliği yumuşatmak amacıyla Sayın Kılıçdaroğlu Uludere’ye Sayın Başbakan’la beraber gidebileceklerini söylediler".
AKP'DEN ZİRVE DEĞERLENDİRMESİ
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"CHP'nin getirdiği yöntem önerisi tespitler içeriyor. Tüm siyasi partilerin bu meseleye katkısı çok büyüktür. Bütün kesimlerin katkısını önemsiyoruz. Ancak CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakıyor. Eğer tüm partiler olumlu bakarsa bu komisyonun kurulmasına olumlu bakarız. Akil adamlar heyeti öneresi de bu aşamadan sonra gündeme gelecektir. Şu aşamada CHP'ye diğer iki partiyi ikna etme görevi düşmektedir. Eğer tüm partiler mutabık kalınırsa komisyonun kurulmasına biz de olumlu barakız.
AKP- CHP HEYETİ KURULABİLİR
Tüm bunlar olmazsa, muhalefet arasında bu mutabakat olmazsa yine de CHP'nin bu girişimi memnuniyetle karşılandığı için, iki parti heyetlerinden oluşacak bir komisyonun bu görüşmeleri sürdürebileceği Başbakanımız tarafından önerilmiştir. Tabi bu heyet meclis dışında olacaktır. Bu sorunun bir milli birlik sorunu olduğu belirtilmiştir.
Ömer Çelik, Uludere'ye ikili bir ziyaretin ise gündemlerinde olmadığını kaydetti.
'AKİL ADAMLAR' ÖNERİSİ
CHP’nin öneriler arasında, Meclis'te Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer alacağı “Akil Adamlar Grubu”nun oluşturulması da var.
KIRMIZI KRAVAT KARDEŞLİĞİ
Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki terör konusunun çözümüyle ilgili kritik zirve saat 15.30'da başladı. İki liderinde kravatlarında kırmızı rengi tercih etmesi dikkat çekti. 2010'daki buluşmada Erdoğan yeşil, Kılıçdaroğlu ise kırmızı-lacivert-sarı çizgili renk kravatı tercih etmişti.
Terör sorunu ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 maddelik bir yol haritası hazırladıklarını açıklamış ve sürpriz bir şekilde Başbakan Erdoğan’dan randevu talep etmişti. Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bu randevu talebine partisinin Şanlıurfa İl Kongresi’nde “Gelsinler görüşelim” şeklinde cevap vermişti. Olumlu hava siyaset dünyasında terörün çözümü konusunda önemli bir beklentiye yol açtı.
KILIÇDAROĞLU AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NE TAM SAATİNDE GELDİ
Saatler 15.30'u gösterdiğinde CHP lideri Ak Parti Genel Merkezi'ne geldi. Kılıçdaroğlu'nu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik karşıladı. Kritik görüşme Ak Parti Genel Merkezi'nde 8. katta Başbakan Erdoğan'ın odasında yapıldı.
İKİNCİ ZİYARET
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti'ye ikinci ziyaretini gerçekleştirmiş olacak. İlk ziyaretini Aralık ayında Erdoğan'a 'geçmiş olsun' ziyaretiyle yapan CHP lideri, 15 Temmuz 2010'da Başbakan'la yine terör gündemli olarak Meclis'te bir araya gelmişti.
Parti genel merkezine hiçbir basın mensubu alınmıyor. Çok sayıda basın mensubu Genel Merkez önünde konuşlanmış durumda.
Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, saat 17.00'de partisinin MYK'sını toplayacak. Bu toplantının ardından da kamuoyuna bir açıklama yapacak.
Görüşme öncesi açıklamalar
Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, terörle mücadelede hükümetin atacağı her adıma katkı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.
Kılıçdaroğlu, "Tek isteğimiz analar ağlamasın" dedi.
Başta MHP olmak üzere, gelen eleştirilere de yanıt veren Kılıçdaroğlu, 'CHP'nin hiçbir terör örgütünün yanında ya da arkasında olmadığını' söyledi.
Bu konuda parti olarak bir çalışmaları olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şehit cenazesi bir daha gelmesin diye şehit annelerinin talebini yerine getirip yarın Başbakan'a gidiyorum. Katkı sunmak istediğimizi söyleyeceğiz, çözüm önerilerimizi ortaya koymaya gidiyorum."
Erdoğan: "Önyargılı değilim"
Başbakan Erdoğan da Kemal Kılıçdaroğlu ile randevusu öncesinde CHP'nin terör paketi hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Önyargılı değilim peşin kararım yok. Paketi görelim kurullarımızla değerlendiririz" demekle yetindi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmesi öncesi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, "Biz bu meselenin çözümü için hiçbir zaman kapılarımızı kapatamadık. Kapılarımız bugün de ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse ve kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz. Biz bu milli meselede iktidar gibi ve muhalefet gibi değil annelerin gözyaşlarını dindirmeye çalışan, kalp taşıyan ve vicdan taşıyan insanlar gibi olmayı her zaman istedik. Demokratik siyasete inanan her parti diyaloga, müzakereye ve uzlaşı arayışına açık olmak durumundadır" dedi.
"Bu ülkede terör, acı, kan ve gözyaşı maalesef bir siyaset malzemesi olarak kullanılmıştır" diyen Başbakan Erdoğan, "Terör örgütünün bu ülkede siyaseti şekillendirmesine ve milli iradeye kast etmesine asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
Arınç: "Şahsen yarar görüyorum"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da buluşma öncesi yaptığı açıklamada, "Konusu ne olursa olsun bir medeni diyalog açısından partilerin genel başkanlarının birbirlerini ziyaret etmeleri ve mutlaka önemli konular da olsa bunları görüşmelerinde şahsen yarar görüyorum" dedi.