Nairobi - Afrika'nın en yüksek dağı Kilimanjaro'nun toktağan (kalıcı) karlarının kalıcı olmadığı bildirildi.
Kenya'nın başkenti Nairobi'de devam eden 12. Uluslararası İklim Konferansı'nda bilim adamları, Afrika'nın 5 bin 895 metre ile en yüksek dağı Kilimanjaro'nun kalıcı karlarının neden erimekte olduğunu sorguluyorlar. İklim değişikliği, ormanların kesilmesi ve yağışların yetersizliğinin Kilimanjaro toktağan karının erimesinin en önemli nedenleri arasında olduğunu belirten bilim insanları, Kilimanjaro'nun zirvesinde belki çok az buz ve kar kalabileceğini, ancak Kongo ve Uganda arasında yer alan Kenya ve Ruvenzori dağlarındaki toktağan karların 20 ila 50 yıl sonra tamamen ortadan kalkabileceği uyarısında bulundular.
Konferansa katılan bilim adamlarından Amerikan Ohio Üniversitesi'nden buzbilimci Ellen Mosley-Thompson, Afrika'daki toktağan karların erimesinde sera etkisine yol açan gazların salınımına yol açan insan faktörünün etkisi olduğunu, ancak tek sorumlunun bu olmadığını belirterek, bu konuda bilgi eksikliği bulunduğuna işaret etti.
ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nden atmosfer araştırmaları uzmanı Prof. Stefan Hastenrath da Afrika'nın doğusunun yüzyılı aşkın bir süredir, göllerin seviyesinin düşmesi ve batı rüzgarlarının artması gibi birtakım doğal değişikliklere sahne olduğunu belirterek, bu bölgenin gittikçe daha kurak bir iklime sahip olmaya başladığını kaydetti.
Diğer bilim adamları da Afrika'nın toktağan karlarının aşamalı şekilde yok olmasının, ormanların giderek azalması veya yağış oranının önemli ölçüde düşmesinden kaynaklanabileceğini dile getirdiler.Afrika dağlarındaki toktağan karlar ve buzullar sadece görsel değil, aynı zamanda su kaynakları açısından da büyük önem taşıyor.