AK Parti Aydın Milletvekili Kılınç, köylünün kalkınması için organik tarım, İyi Tarım Uygulamaları, arazi toplulaştırma ve tarım siti projelerine önem verilmesi gerektiğini belirtti.
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç Çine Ziraat Odası’nın davetlisi olarak Çine’ye geldi. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü ile birlikte gelen Kılıç Oda binasında yöneticilerle bir araya gelerek çiftçilerin sorunlarını dinledi. Toplantıda Başkan Osman Eşiyok, Çineli çiftçilerin yaşadığı sorunları tek tek anlattı.
Çine insanının büyük bir bölümünün köylerde yaşadığını ve halkın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “Çiftçilerimiz uygulanan tarım politikalarından memnun değil. Her yıl sürekli artan masraflara rağmen üretilen ürün bedeli sürekli yerinde saymakta, bir çok üründe de önceki yıllara göre gerilemektedir. Hesap ortadadır. Çiftçinin karda mı yoksa zararda mı olduğunu anlamak için hesap uzmanı olmak gerekmez. Geçen yılki tohum, mazot, gübre fiyatları büyük oranda artış gösterdiği halde; geçen yıl 600 TL’ye sattığı dane mısır bu yıl 560 TL.dir. Zeytinde, hayvancılıkta ve bir çok üründe de durup farklı değildir. Hükümetimiz bu konuda biran önce ciddi girişimlerde bulunmalıdır. Bizlerin Ankara’daki temsilcisi siz milletvekillerinden çiftçilerimizin sesini ilgili yerlere ulaştırmanızı ve çiftçilerin sorunlarına sahip çıkmanızı istiyoruz” dedi.
“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ÇİFTÇİYE BASKI UYGULUYOR”
Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredilerin tahsili konusunda çiftçilere ve kefillerine sürekli yoğun baskı uyguladığı konusunda şikayetler aldıklarının altını çizen Eşiyok, “Alınan kredilerin geri ödenmesi elbette çiftçimizin boynunun borcudur. Ancak tahsili yönünde günün şartları da göz önüne alınarak tahsili yönüne gidilmeli. Bazı durumlarda az da olsa müsemma gösterilmelidir” şeklinde konuştu.
“ELEKTRİK VE BARAJ SULAMA SULARI ÇOK YÜKSEK”
Çifçilerin en büyük harcama kalemlerinden biri olan elektrik giderinin de büyük yük teşkil ettiğini ifade eden Osman Eşiyok, “Çok yüksek olan, sulamada kullanılan elektrik ücretleri aşağıya çekilmelidir. Çiftçiye mazot desteği verilmelidir. Sulama maliyetlerini azaltabilmek için Çine Çayı üzerinde yapılacak olan Gökbel Barajı ve buna bağlı sulama kanalları biran önce yapılıp hizmete sokulmalı, baraj ve göletlerden yapılan sulama sularının fiyatlarının düşürülmesi için girişimler başlatılmalıdır.” dedi.
Arazi toplulaştırma projesinin çok önemli bir proje olduğunu belirten Eşiyok, “Bu proje çiftçilerimiz için çok önemli. Bazı arazilerde ağaç, kuyu, kulübe, bahçe evi gibi nedenlerle ortaya çıkan sıkıntılarda bir şekilde aşılarak biran önce hayata geçirilmeli. Çine’nin güneyinde ve batısında kalan arazilerde sulama kanalı projesi yapılmadan toplulaştırma çalışmaları tamamlanmalıdır” dedi.
Çine Ziraat Odası’na ziyaretinde Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok’un ve yöneticilerin sorunlarını dinleyen Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, kalkınmanın köylüden, çiftçiden başlatılması gerektiğini ifade ederek, “Nazilli Ticaret Odası başkanlığı yaptığım dönemde, esnafın kalkınması için görev yaptığım sırada bile arkadaşlarıma asıl kalkınmanın köylerden başlatılması gerektiğini savunuyordum. Bunun için organik tarıma, iyi tarıma önem verilmeli bununla da yetinmeyip ürünleri daha iyi fiyata satabilmek için bu ürünleri belgelendirmeliyiz. Bununla da yetinmeyip TARIM SİT’ projelerini hayata geçirmeliyiz. Tarım alanlarımızı korumalı herkesin ürettiğinden daha iyisini üretmeliyiz. Bizim bölgemizde köylüler eskiden ürettiklerini pazarlara getirip satardı ama artık gelmiyor. Şimdi gidip köyde, yerinde satın alıyor alıcılar. İşte tarımda zenginleşmek böyle oluyor. Ürünlerdeki fiyat dengesizliği diğer ülkelerde daha iyi ürünün daha ucuza mal edilmesinden kaynaklanıyor. Mazot konusunda da çiftçinin gerçekten mağdur olduğunu biliyorum” diye konuştu.
GÖKBEL BARAJI BİR KAÇ AY İÇİNDE BAŞLAYACAK
Çine Çayı üzerinde inşaatı tamamlanan Çine Adnan Menderes Barajı’nın hemen önüne sulama amaçlı ikinci bir baraj yapılacağını söyleyen Kılınç, “Çine’de 70, Koçarlı’da da 130 bin dekar araziyi sulamak amacıyla yapılacak olan Gökbel Barajı’nın ihalesi yapıldı. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra birkaç ay içinde yer teslimi yapılarak inşaat çalışmaları başlayacak. Daha önce hazırlanan açık kanal sulama sistemi projesinden vazgeçildiği için 2013 yılının başında da kapalı sulama sistemi projesi ihale edilecek. Bir yıl içinde tamamlandıktan sonrada yapım işi 2014 yılında ihaleye çıkacak. Arazi kamulaştırma çalışmaları Çine için 2013 programı içine alınması için çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.
Ali Gültekin Kılınç son olarak kendisine anlatılan sorunları ve talepleri Ziraat Odası olarak ilgili mercilere yazıyla iletmelerini ve kendilerinin de bu taleplerin takipçisi olacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz