HABER

Kilise saldırıları hoşgörü ortamına hizmet etmiyor

Kilise saldırıları hoşgörü ortamına hizmet etmiyor

BRÜKSEL (ANKA) – AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, İstanbul'da kasım ayında artan kilise saldırılarıyla ilgili bir soru önergesini yanıtlarken, "İstanbul içindeki ve çevresindeki kiliselere yönelik son şiddet eylemleri, din özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi için gerekli hoşgörü ortamının kurulmasına yardımcı olmuyor" dedi.

Rehn, Avrupa Parlamentosu üyelerinden Yoannis Gklavakis'in İstanbul'da Ortodoks kiliselerine yapılan ve Kasım ayında artan saldırılarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Benzer önergeler başka parlamenterler tarafından da verilmişti. İstanbulluların son günlerde kiliselere yönelik artan saldırılar dolayısıyla alarmda olduklarını belirten Gklavakis önergesinde şöyle dedi:

"-Saldırılar Kadıköy Aya Triyadas kilisesinde hasara yol açmış ve kilise görevlilerini terörize etmiştir, ayrıca Hristiyanlar ve azınlık karşıtı sloganlar Boğaz'daki Taxiarch kilisesinin duvarlarına yazılmıştır.
-Türkiye'nin AB'ye katılımı önerisini destekleyen Yunanistan, bu gelişmelere özellikle duyarlıdır.
-Türkiye'de temel insan haklarını ihlal etmesi ve demokratik ilkeleri güçlendirme girişimlerini engellemesi bir yana bu gibi eylemlerin, Türkiye'nin AB'ye katılımını kolaylaştırmada için bir etkisi bulunmamaktadır.
-Komisyon Türkiye'yi Avrupa uluslar ailesi içinde gerçek bir Avrupa devleti haline getirecek olan tüm dinler, uygarlıklar ve kültürlerin saygı görmesi konusunu çözümlemek ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini engelsiz geçmesini sağlamak için ne yapmayı düşünmektedir?"

- HOŞGÖRÜ ORTAMINA YARDIMCI OLMUYOR -

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise önergeye yanıtında, "İstanbul'un içindeki ve çevresindeki Hristiyan Ortodoks kiliselerine yönelik son şiddet eylemleri, din özgürlüğüne tam saygı için gerekli hoşgörü ortamının kurulmasına yardımcı olmuyor" dedi.
İçişleri Bakanlığı'nın geçen temmuz ayında Gayrımüslimlerin dini mekanlarına karşı benzer bireysel suç eylemleriyle ilgili genelge yayınladığını hatırlatan Rehn, olumlu bir adım olarak gördükleri bu genelgenin şimdiki durumun iyileştirilmesine yönelik uygulanması gerektiğini bildirdi. Rehn kilise bahçelerine yönelik saldırılara da yanıt vererek şöyle devam etti:
"Komisyon belediyenin ormancılıkla ilgili birimi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan idari süreci, özellikle mülkiyet hakları ve din hürriyeti üzerindeki etkileri açısından, yakından izlemektedir.
Komisyon, Türkiye'deki dini özgürlükle ilgili hususları Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer alan koşul, öncelik ve ilkeler çizgisinde izlemektedir. Belirli konular Türk yetkilileriyle düzenli siyasi diyalog çerçevesindeki her uygun zeminde gündeme getirilmekte ve gelişmeler yıllı Komisyon İlerleme Raporlarında ele alınmaktadır. Bundan başka, dini özgürlük ve mülkiyet hakları, Adli ve Temel Haklarla ilgili 23'üncü Kısım bağlamında, katılım müzakerelerinin bir parçası olarak gözden geçirilmektedir."
Katılım sürecinin Türkiye'deki reformlar için bir "katalizör" olma işlevini bugüne kadar sürdürdüğünü belirten Olli Rehn, Türkiye'nin katılım müzakereleri ilkelerinin 3 Ocak 2005'teki Müzakere Çerçeve Belgesi'yle belirlendiğini kaydetti. Olli Rehn, "Müzakere Çerçeve Belgesi, müzakerelerde ilerlemeyi Türkiye'nin katılım hazırlığında ilerlemesine bağlamaktadır ve ilerleme; diğerleri yanında din özgürlüğünü de içeren, Kopenhag siyasi kriterlerindeki koşullara göre ölçülmektedir" dedi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler