KİLİS (İHA) - Suriye'de bulunan topraklarına devlet tarafından el konulan Kilisli vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup göndererek sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
M. Bülent Neci, M. Haluk Selimata, Seraceddin Zıddıoğlu, Nahit Ulusoy, Çevik Çakmur ve Nilgün Salihoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdikleri mektupta Suriye devletinin, 1962 yılında uygulamaya koyduğu Toprak Reformu Yasası çerçevesinde kendileri gibi binlerce vatandaşın gayrimenkullerine el koyduğuna dikkat çekerek, "1 Ekim 1966 tarih ve 6/7104 sayılı kararnameyle Suriyeliler'in Türkiye'deki taşınmazları üzerindeki haklarına da Türkiye Cumhuriyeti tarafından el konmuştur. Bundan sonra iki devlet arasında emlak sorunlarının çözümlenmesi için müşterek emlak komisyonları kurulmuştur. Bu arada, Suriye Emlak Komisyonu tarafından bizim gibi binlerce Türk'ün Suriye'deki taşınmazların varlığı kayıt altına alınmış ve 1972 yılında da bu taşınmazların daha önceki yıllara ait icar bedellerinin bir bölümü tarafımıza ödenmiştir. Ancak, 1972 yılından bu yana herhangi bir gelir ödemesi yapılmadığı gibi, emlak komisyonlarının çalışma sonuçları da tarafımıza bildirilmemiştir. Bu arada Suriye vatandaşlarının Türkiye'deki mallarının tasarrufu ise bizim gibi hak sahipleri yerine, ilginç bir siyasi mantık uygulamasıyla topraksız çiftçilere dağıtılması, bizlerin mağduriyetine neden olmuştur" dedi.
Suriye ve Türkiye emlak komisyonları arasında tazminatla ilgili yapılan anlaşmanın, Türkiye hükümeti tarafından bedelin azlığı nedeniyle yürürlüğe konmadığı ifade edilen mektupta, şu görüşlere yer verildi:
"Bizim sorunun çözümü hakkındaki görüşlerimiz ise; Suriye'deki taşınmazlarımızda 1961 yılından önceki gibi serbestçe tasarruflarımızın sağlanması, böylece hak sahiplerinin arazilerini kullanabileceği gibi, günün koşullarına göre satarak bedellerinin Türkiye'ye aktarımının sağlanması, Suriye'deki taşınmazlarımızın bugünkü değerinin, Suriye hükümetince karşılanarak hak sahibi olarak bizlere ödenmesinin sağlanması, Suriye ve Türkiye'deki malların karşılıklı olarak değerlerinin tespiti ile takas yapılmasının sağlanması, değer farkı olması halinde bunun değeri az tespit edilen hükümet tarafından karşı hükümete ödenmesi, anlaşma sağlanıp çözüm bulunana kadar Suriye vatandaşlarının Türkiye'deki mallarından adil bir şekilde bizlerin de yararlanmasının sağlanması."