HABER

Kilis’te korku ve panik var, halkın yüzde 30’u göç etti

Suriye tarafından atılan Katyuşa roketatar mermilerinin 6’sı Suriyeli 17 kişinin ölümüne, 61 kişinin yaralanmasına neden olduğu Kilis’te yaşanan korku ve panik, halkı göçe yöneltti.

Kilis’te korku ve panik var, halkın yüzde 30’u göç etti

Kilis'te nüfusun yüzde 30’u yakın il ve ilçelerdeki kentlere göç ederken, çok sayıda aile de evini satışa çıkardı. İnsanların diken üzerinde yaşadığı kentte, öğrencilerin de yüzde 90'ı okula gitmeyince sınıflar da kent sokakları gibi boşaldı.

Suriye sınırındaki Kilis’e, iç savaş başladıktan sonra binlere Suriyeli akın etti. Nüfusu 93 bin olan kente zaman içerisinde 130 bin Suriyeli gelip yerleşti. Suriye’nin Halep kentinin Azez ilçesi ve köylerinde Özgür Suriye Ordusu, PYD ve IŞİD unsurlarının yer aldığı sınırın Türkiye tarafındaki Kilis, geçen ocak ayından itibaren atılan Katyuşa roketatarların hedefi oldu.

Kilis'e 18 ocak gününden bugüne kadar, 25 kilometre uzaklıktaki IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden atılan Katyuşa roketatar mermilerinin sayısı 45'i buldu. Büyük çoğunluğu kentin en merkezi yerlerinde patlayan mermiler 6’sı Suriyeli 17 kişinin ölümüne, 61 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Son günlerde artan ve geçen pazar günü kent merkezindeki bir camiyi de hedef alan saldırılarının ardından insanların tedirginliği haf safhaya çıktı.

SOKAKLAR BOŞ, İNSANLAR TEDİRGİN

Yaşananların ardından yeni bir Katyuşa roketatar saldırısına hedef olmaktan korkan ve kapı tıkırtısını bile roket saldırısı sanarak paniğe kapılan Kilisliler, sokağa çıkmak yerine daha güvenli gördükleri evlerinde kalmayı tercih ediyor. Sokakların tenhalaştığı kentte birçok esnaf da iş yapamadığı için kepenk açmıyor. Vatandaşlar yaşadıkları psikolojinin biran önce sona ermesini istiyor.

SEMT PAZARINA GİDEN YOK

Kilis’in Beşevler Semtinde her salı günü kurulan ve halk arasında ‘Salı pazarı’ olarak adlandırılan, insanların tüm ihtiyaçlarını bulabileceği geçmişte cıvıl cıvıl olan semt pazarı, şimdi boş.

Tezgah açan esnaflar kimsenin sokağa çıkmadığını söylerken, pazarda nadiren alışveriş yapan insanlar ise mecburi ihtiyaçlarını karşılamak için çıktıklarını belirterek, "İhtiyaçlarımızı alıp hemen eve döneceğiz. Sokağa çıkmak büyük risk, ölüm riskiyle karşı karşıya gelmek demek. Mecbur olduğumuz için şimdi dışarıdayız ama birkaç dakika içinde yeniden evimize döneceğiz" dedi.

KİLİS’İN YÜZDE 30’U GÖÇ ETTİ, EMLAK YÜZDE 35 DÜŞTÜ

Kilis sokaklarında birçok evde ve hemen hemen her apartmanın bir veya daha fazla dairesinde ‘satılık’ tabelasının asılması dikkati çekiyor. İnşaat sektörünün tamamen durduğu kentte insanların diken üzerinde yaşadığını anlatan Kilis Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Arslan, nüfusun yüzde 30’unun yakın kent ve ilçelere göç ettiğini söyledi.

Bugüne kadar hep sakin ve huzurlu bir kent olan Kilis'in, Suriye'den atılan roketlerle korku ve panik yaşadığını belirten Arslan, "İnsanlar her an başına roket düşeceği korkusu yaşamaya başladı. Önce evine kapandı, sonra çocuklarını okula göndermemeye başladı. Ancak, saldırı devam edince imkanı olanlar Gaziantep, Adana ve Hatay başta olmak üzere yakın şehir ve ilçelerdeki yakınlarının yanına göç etti. Şu anda Kilis’in yüzde 30’unun kentten göç ettiğini söyleyebiliriz. Bu insanların büyük bölümü gelişmelere göre geri dönmeyi düşünüyor ama öncelikle can güvenliklerinden emin olmak istiyor. Tersi bir durum olur ve saldırılar sürerse göç de artar" dedi.

Hasan Arslan, inşaat sektörünün durma noktasına, müteahhitlerin iflas noktasına geldiğini söyledi. Roket saldırılarının ardından şehirdeki konut fiyatlarının yüzde 35 düştüğünü dile getiren Arslan, "Geçen yıl 220 bin liraya satılan bir daireyi bugün 150-160 bin liraya insanlar satmaya çalışıyor. Durum böyle devam ederse bu fiyatlar daha da aşağı düşer" diye konuştu.

SINIFLAR BOMBOŞ, ÖĞRETMENLER TAYİN İSTİYOR

Suriye’de IŞİD denetimindeki bölgelerden roketatar mermilerinin Kilis’e atılmasının ardından çocuklarının hedef olmasından endişelenen aileler, çocuklarını okula göndermemeye başladı. Son günlerde saldırıların artmasıyla okullar tamamen boşaldı. Birçok okula neredeyse hiç öğrenci gitmezken, bazı okullarda ise birkaç öğrencinin bulunduğu kentte, öğretmenler de tayin istemeye başladı.

Sınıfların bomboş olduğu şehirde öğrenci ve öğretmenin psikolojisinin bozulduğunu söyleyen Türk Eğitim- Sen Kilis Şube Başkanı Osman Boybeyi, 600 kadar öğretmenin başka yere tayinini istediğini söyledi.

Okullara da roket düşmesi nedeniyle kimsenin çocuğunu göndermek istemediğini belirten Osman Boybeyi, "Biz eğitim yılı sonuna kadar okulların tatil edilmesini ve öğrencilerimizin başarılı sayılmasını istiyoruz. Şu anda zaten şehirde fiili bir tatil var dolayısıyla resmi tatil edilmesini istiyoruz. Tayin dönemi geldi, şu anda şehirde 600 civarında öğretmen tayin başvurusu yapmak istiyor. Bu da kentteki öğretmenlerin 3’te biri anlamına geliyor. Biz yetkililerin gerekli önlemleri alarak Kilis’e sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler