HABER

Kilis'te sınır ticareti tek taraflı işliyor

KİLİS (İHA) - Kilis Tuhafiyeciler Odası Başkanı Tahsin Ustabaşı, Suriye ile olan bavul ticaretinin geliştirilmesi için Öncüpınar Sınır Kapısı'nın daha aktif hale getirilmesi gerektiğini belirterek, Kilis'te sınır ticaretinin, Suriye makamlarının çıkardığı zorluklar nedeniyle tek taraflı işlediğini söyledi.

Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan günübirlik Suriye'ye gidip gelen Kilisliler, beraberlerinde getirdikleri çay, şeker, pirinç, karabiber, helva, limon tozu ve birçok gıda maddesi ile çeşitli elektronik eşyaları, pasajlarda ve bakkal dükkanlarında pazarlıyor. Ancak esnaf, Türk mallarına göre oldukça ekonomik olan Suriye menşeli malları, rekabet yüzünden düşük karla satmaktan şikayet ediyor.

Kilis Tuhafiyeciler Odası Başkanı Tahsin Ustabaşı, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, "Bavul ticaretinin geliştirilmesi için Öncüpınar Sınır Kapısı'nın daha aktif hale getirilmesi ve sınır ticaretinin hacminin artırılması gerekiyor. Kilis şehir merkezi, Suriye'ye 6 kilometre mesafededir ve sınıra yakın yerlerde yaşayan herkes birbirleriyle akrabadır. Dilleri, dinleri, kültürü ve tarihi bir olan bu iki ülke halkının birbirleriyle ticaret yapması ve sınır ticaretinin geliştirilmesi kadar tabi bir şey yok" diye konuştu.

Öncüpınar'ın, Türkiye'nin en önemli hudut kapısı olduğunu kaydeden Ustabaşı, "Kilis'te sınır ticareti tek taraflı yürüyor. Kilisliler, Suriye menşeli malları getirebiliyor ama Suriye'ye Türk ürünlerini götürmeye kalktığında Suriye'nin Esselama Sınır Kapısı'ndaki gümrük ambarlarına alınıyor. Suriye'ye götürülmesine izin verilmiyor. Kilis'te uygulanan sınır ticareti, dünyanın hiçbir kentinde uygulanmıyor. Çünkü dünyanın her yerinde sınır ticareti çift taraflı yapılır ve sınır kentlerinin ekonomisi her zaman canlıdır. Ama bunu Kilis'te görmek mümkün değil, Türkiye'de Irak sınırı ve İran sınırında yaşayanlar Türk ürünlerini bu ülkelere götürebilmektedir. Irak ve İran sınır ticaretinde Türk mallarının ülkesine girmesinde herhangi bir sorun çıkarmamaktadır. Türk ürünleri Suriye piyasasına girdiği zaman Kilisliler bu ürünleri Kilis esnafından alacaktır. Dolayısıyla esnafımızın alışverişinde bir canlılık olacaktır. Sınır ticaretinin tek taraflı işlemesi yüzünden, Türkiye Cumhuriyeti milyarlarca vergi kaybına uğramaktadır. Bunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor" şeklinde konuştu.

1980 yılı öncesinde Kilis'in ekonomisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Ustabaşı, "Bir zamanlar 'Küçük Paris' denilen Kilis, eski günlerini arıyor. Kilis'te 1980 öncesi 9 adet banka varken, şimdi 4 banka faaliyetini sürdürüyor. 5 banka şubesi, Kilis'teki ekonomik sıkıntı yüzünden kapandı. Bu, Kilis ekonomisinin ne hale geldiğini gösteriyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler