Zayıflamak istemenize hatta hiçbirşey yememnize rağmen bir türlü zayıflayamıyor musunuz? İşte kilo almaya neden olan 5 etken..
1. Az uyuduğunuz için kilo alıyor olabilirsiniz
Vücut fonksiyonları en hızlı siz dinlenirken çalışır. Yeterince uyumadığınız zaman ortada çıkan stres daha çok yağ depolamanıza neden olabilir. Yorgun olduğunuzda stresinizi kontrol edemezsiniz ve yeme isteği duyabilirsiniz. Dahası bazı insanlar birşeyler yedikleri zaman kolayca uyuyabileceklerini zannederler, bu da her gün tüketilen toplam kaloriye yenilerinin eklenmesine neden olur. Her gece en az 8 saat uyduğunuzdan emin olun. Yatmadan 15 dakika önce nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışın. Rahatlayın ve uyumak için doğru zaman olduğunu düşündüğünüzde yatın. Uyku düzeninizi geliştirmek ve daha uyumak için egzersiz yapabilirsiniz.
2. Stres kilo aldırabilir
Günümüzde daha fazla çalışmak ve daha fazla şey elde etmek gibi arzularımız var. Stresin azı hayatımızı iyileştirdiği gibi fazlası zarar verebilir. Günlük stresler metabolizmanın yavaşlamasına, hormonal değişikliklere neden olabilir. Çoğu insan stresli olduğunda birşeyler yer. Tabi ki bu kilo almanıza neden olmak dışında işe yaramaz.
Bunun yerine rahatlama tekniklerini öğrenmek ya da egzersiz yaparak rahatlamaya çalışmanız daha yararlıdır.
3. İlaçlar kilo aldırabilir
Depresyon gibi ruhsal sorunlar için kullandığınız ilaçlar, migren, tansiyon ve diyabet ilaçları kilo alma nedeniniz olabilir. Her ilacın biraz kilo aldırma özelliği vardır, bu nedenle bunu nasıl önleyeceğinizi ya da dengeleyeceğinizi doktorunuzla konuşmalı, gerekirse egzersiz yapmalısınız. Ciddi bir kilo alma sorunu yaşıyorsanız ilaçları kesmeniz gerekebilir.
4. Troid, hipertiroid gibi sorunlar kilo aldırabilir
Hipotiroid gibi tiroid sorunları metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir ve bu nedenle kilo alıyor olabilirsiniz. Böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız bir iç hastalıkları uzmanına muayene olarak, tavsiyelerini uygulamalısınız.
5. Menopoz kilo almanıza neden olabilir
İleri yaşlarda menopoz nedeniyle kadınlar daha az aktif hale gelirler. Yaşla beraber metabolizma da yavaşlar. Hormonal değişimler, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlar kilo almaya neden olbailir. Bel çevresinin kalınlaşması metabolizmanın yavaşladığının göstergesi olabilir. Özel egzersizlerle zayıflayabilir, kemik erimesini önleyebilirsiniz.