Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Bilkent Otel'de düzenlendiği basın toplantısında yaptığı açıklama, tüm kanserlerin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğunu belirterek, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini söyledi. Genetik faktörlerin dışında sigara kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu ifade eden Kutluk, ikinci sırada aşırı kilo fazlalığı ile fiziksel aktivite eksikliğinin geldiğini bildirdi. Kutluk, kilo fazlalığı ile aşırı şişmanlığın (obezite) kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını vurgulayarak, "Dünya genelinde yapılan araştırmalarda tüm kanserlerin yüzde 30'u kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunmuştur. Okul çağındaki her 10 çocuktan biri normal kilosunun üzerinde. Bu çocukların 30-45 milyonu şişman" dedi.Bu yıl Dünya Kanser Günü'nün ana temasının, "Doğru Besin Bol Hareketle Gülümse Geleceğine" olarak belirlendiğini ifade eden Kutluk, "Beslenme şekli ve hareketsizlik birçok kanser türünün oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yutak, karaciğer, pankreas, endometrium, meme ve barsak kanserleri ile aşırı kilo arasında dikkat çekici bir bağlantı bulunmaktadır. Kilo fazlası arttıkça kanser riski de yükselmektedir" dedi.
Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, "Dünyada 1.6 milyar yetişkinin aşırı kilolu ve bunların en az 400 milyonunun şişman" olduğunu ifade ederek, "2015'te bu sayının 2,3 milyarı bulacağının ve bunların 700 milyonunun da şişman olacağının" tahmin edildiğini kaydetti.
Dünya Kanser Örgütü'nün (DSÖ) "Kanserle İlişkili Bilgi ve Davranışlar Araştırması Türkiye Raporu" nun sonuçlarının ilk kez paylaşıldığını anlatan Kutluk, araştırmanın 1-3 Aralık 2007'de Türkiye nüfus dağılımına uygun şekilde 18 ilde 18 yaş ve üstü 2 bin 19 kişi üzerinde yapıldığını söyledi. Kutluk, araştırma kapsamında tütün kullanımı, alkol tüketimi, güneş
etkileri ve fiziksel aktivitenin göz önünde bulundurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Araştırmaya katılanların yüzde 9.6'sı ara sıra, yüzde 3.6'sı haftada 1-4 kez, 1.7'si haftada 5 kez alkol kullanmakta, yüzde 85.1'i hiç alkol almamaktadır. Tütün kullanım oranı erkeklerde yüzde 54, kadınlarda yüzde 20'dir.'Son 12 ayda hiç güneş yanığı oldunuz mu?' sorusuna katılımcıların yüzde 61.6'sı 'hayır', yüzde 35.3'ü ise 'evet' yanıtını vermiştir. Kişilerin fiziksel aktivitelerinin yoğunluk gösterdiği yerlerin başında yüzde 8.8 oranıyla iş yerleri gelmektedir. Bu oranı yüzde 7.6 ile ev, yüzde 1.4 ile spor salonu takip etmektedir."
Rapora göre, araştırmaya katılanların yüzde 0.8'inin kanser teşhisi aldığı, yüzde 17.4'ünün aile bireylerinin birinde kanser vakası görüldüğü ifade edildi.