YEMEK

Kilo Vermek İçin Tercih Edilen Yapay Tatlandırıcılar Sandığınız Kadar Masum Değil!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte diyet yapanların sayısında gözle görülür bir artış var. Yapay tatlandırıcıların daha az kalori içerdiği doğru. Ancak onlarla ilişkilendirilen zararlar göz önüne alınınca kalori değeri ufak bir sorun halini alıyor.

Kilo Vermek İçin Tercih Edilen Yapay Tatlandırıcılar Sandığınız Kadar Masum Değil!

Mynet Yemek Facebook sayfasını beğenin!

Yapay tatlandırıcılar böbrek sorunlarına yol açıyor

Harvard Üniversitesi’nde, 3 bin kadın üzerinde 11 yıl boyunca yapılan araştırmaya göre, günde 2 kutudan fazla yapay tatlandırıcılı diyet içecek tüketen kadınlarda böbrek yetmezliği görülme ihtimali 2 kat artıyor. Araştırmacılar, sonuçları şekerle değil, yapay tatlandırıcılarla ilişkilendirdiklerinin altını önemle çiziyor.

Yapay tatlandırıcılar metabolizma işleyişini bozabilir

2008 yılında Minesota Üniversitesi’nde 10 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, günde 1 kez yapay tatlandırıcı tüketen kişilerde yüksek kolesterol ve yağlanma gibi metabolik bozuklukların görülme ihtimali %34 daha fazla. Araştırmaya konu olan deneklerin beslenme alışkanlıkları hesaba katılmamış olsa da sizce risk almaya değer mi?

Yapay tatlandırıcılar obezite yapıyor

Yapay tatlandırıcıların sebep olduğu sorunlardan en büyüğü obezite. Teksas Sağlık Merkezi’ndeki bilim insanları, günde 1 kez ya da daha fazla yapay tatlandırıcı tüketenlerin bel çevrelerinde, tüketmeyenlere oranla daha fazla genişleme olduğu sonucuna ulaştı. Peki neden? Purdue Üniversitesi’ndeki uzmanlar yapay tatlandırıcıların vücudun doğal algılama mekanizmasını yanılttığını düşünüyor. Yapay tatlandırıcıyı şeker olarak algılamayan metabolizma, daha fazla kalori almaya müsait hale geliyor.

GDO tehlikesi yapay tatlandırıcılarda da var

Sucralose, aspartame, neotame ve erythritol gibi sık kullanılan yapay tatlandırıcılar mısırdan veya şeker kamışından yapılır. Ancak kullanılan mısırlar ve şeker kamışları üretimdeki kayıpları en aza indirmek için genetiği değiştirilmiş organizmalardır. Eğer GDO’lu gıdaların güvenilirliğinden şüphe eden birisiyseniz, yapay tatlandırıcılardan uzak durmanızda fayda var.

Yapay tatlandırıcılar diyabete yakalanma ihtimalini arttırıyor mu?

Bilim insanları diyabet ve yapay tatlandırıcı ilişkisini tam olarak kuramadıklarını kabul etseler de, yapay tatlandırıcıların kilo almayı hızlandırdığı ve metabolizma üzerindeki etkileri düşünüldüğünde bu ihtimali yabana atmamak gerektiğini belirtiyorlar. Bilim insanları, yapay tatlandırıcı tüketiminin, sağlıksız beslenmeyle birleşmesi sonucu Tip 2 diyabete yakalanma olasılığının artacağını söylüyor.

Yapay tatlandırıcı, kadınlarda hipertansiyon riskini arttırıyor

Yapılan çalışmalarda, günde 2 kez veya daha fazla yapay tatlandırıcı tüketen kadınlarda hipertansiyon görülme olasılığı iki kat artıyor. Yine kadınlar üzerinde yapılan bazı çalışmalara göre, günde 2 kez veya daha fazla yapay tatlandırıcı tüketen kadınlarda koroner kalp rahatsızlığı görülme ihtimali daha fazla.

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler