HABER

Kim bu gazeteciler?

Ergenekon operasyonunun Odatv ile başlayan medyaya yönelik gözaltıları bu gün Ankara ve İstanbul'da devam etti.

Kim bu gazeteciler?

Yalçın Küçük, Nedim Şener gözaltıların en tanınanları. Peki kim bu gazeteciler, nasıl oldu da Ergenekon ile yolları kesişti. Yoksa bir komplonun kurbanı mı oldular? İşte gözaltına alınanların hikayeleri...

[** **](https://www.mynet.com/yalcin-kucukun-evine-polis-baskini-110100558605)
[ ****](https://www.mynet.com/nedim-sener-yazmisti-sira-sende-diyorlar-110100558632 ) [ ****](https://www.mynet.com/en-gizemli-adam-gozaltinda-110100558642) [ ****](https://www.mynet.com/imamin-ordusu-kitabini-cikaracakti-110100558706 ) [ ****](https://www.mynet.com/ahmet-sik-uyarmisti-110100558618 )

Yalçın Küçük: 27 MAYIS EYLEMLERİNDE LİDERDİ

İskenderun'da doğan Yalçın Küçük, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. Öğrencilik hayatı boyunca; Fikir Kulüpleri Federasyonu, ardından Sosyalist Fikir Kulüpleri Federasyonu, Dev-Genç ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi olan Fikir Kulübü Başkanlığı'nı yaptı.

Siyasal Bilgiler'i 1960 senesinde birincilikle bitiren Küçük, 27 Mayıs Darbesinde, büyük öğrenci eylemlerinin başında yeraldı. 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrasında Devlet Planlama Teşkilatı'nda görev aldı.Bir süre sonra Uzun Vadeli Planlar Dairesi Müdürlüğüne getirildi, ardından istifa etti.

SOVYET ARAŞTIRMALARINDAN MAHKUM OLDU

Yalçın Küçük, buradan ayrılınca Amerika'ya gitti, Yale Üniversitesi'nde lisans eğitimi aldı. Ardından mülakatı kazanarak dört ay boyunca da Dünya Bankası'nda staj yaptı. 1966'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başladı. Yön, Emek, Ant dergilerinde, Sosyalist Devrim yanlısı yazılar yazdı.

1968-70 yılları arasında Birmingham Üniversitesi Rus ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi'nde bulundu. Sovyetoloji araştırmalarını kitaplaştırdı. Bu kitaptan dolayı sekiz yıla mahkûm edildi.
1971'de doçent oldu. 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra görevden alındı. 1973-76 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin ekonomi servisini yönetti. 1970'lerde, Türkiye İşçi Partisi'nin ikinci kez kuruluşu için çalışmalara katıldı, 1973 yılı sonlarında askere alındı.

İŞÇİ PARTİSİ İHRAÇ ETTİ

1978'de TİP'ten ihraç edildi. 1979'da kendisiyle beraber TİP'ten ihraç edilenlerle birlikte Sosyalist İktidar dergisi'ni çıkarmaya başladı. Aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğretim üyesi oldu. 12 Eylül Darbesi'nden sonra üniversiteden uzaklaştırıldı. 1983'te Bir Yeni Cumhuriyet İçin adlı yapıtından ötürü tutuklanarak cezaevine girdi; daha sonra aklandı. 1987'de Gazi Üniversitesi'nde profesör oldu ve 1994'te emekli oldu.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞTÜ

1993 yılında Suriye'de Bekaa Vadisi'ne giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Bu görüşmeyi "söyleşi" adıyla kitaplaştırdı. Çeşitli sol dergiler çıkarttı. Bu arada PKK'nın medya organı olan MED-TV'de programlar yaptı.
Bu dönemde dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından emredilen Abdullah Öcalan'ın yok edilmesi istihbaratını, dönemin muhalefet lideri Mesut Yılmaz'dan öğrenerek PKK'yı bilgilendirdiği ve olayı engellediği iddia edilmektedir.

28 ŞUBAT'TA ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERDİ

28 Şubat sürecinde, 16 Eylül 1996'da yurtdışından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na Refah Partisi'nin kapatılması için harekete geçmenin zorunluluğunu ifade eden bir dilekçe sundu. 29 Ekim 1998'de Türkiye'ye geri döndü ve "Kürtçülük Propagandası" yapmaktan suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2000 yılında tahliye oldu.

2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin yakın tarihiyle ilgili iddialar ve eserler sunarak isimbilim araştırmalarına yöneldi. "Avdeti" kültürü, Sabetayizm, İbraniyet, kripto yahudilik (Crypto-Judaism), gizli din taşıma, çift dinlilik konuları ile ilgilendi.

7 Ocak 2009 tarihinde, Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılmak üzere İstanbul'a sevk edilen Yalçın Küçük 11 Ocak 2009 tarihinde tutuklandı. 12 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Nedim Şener: DİNK CİNAYETİNİN ÜZERİNE GİTTİ

Evinde yapılan 8 saatlik aramanın ardından gözaltına alınan gazeteci Nedim Şener polis aracına binerken, "Hrant için, adalet için" dedi.

Şener, 1966'da Almanya'da doğdu. Gazeteciliğe 1991 yılında, İlk Haber adlı gazetede adım attı.

1992-1994 arasında Dünya gazetesinde çalıştıktan sonra aynı yılın Kasım ayında Milliyet gazetesinde muhabir olarak görev yapmaya başladı. 1999'da "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü"nü kazandı.

"Kod Adı Atilla" ile Alaattin Çakıcı'nın bilinmeyen yönlerini açığa çıkartırken yolsuzlukları da ortaya serdi.

"Dink Cinayeti Ve İstihbarat Yalanları" kitabı yazdı. Kitapta öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in davasındaki ilginçlikleri biraraya getirdi. Bu kitap nedeniyle iki ayrı dava kapsamında 28 yıl hapis istemiyle yargılandı ve beraat etti. Özellikle Dink cinayeti haberleriyle kamuoyunda çokça kişi tarafından taktir edildi.

"Ergenekon Belgelerinde Fethullah Gülen Ve Cemaat" kitabını yazmıştır.

Ahmet Şık: GÜLEN KİTABI ODATV'DE ÇIKTI

Evinde arama yapılıp gözaltına alınan Ahmet Şık, Yeni Yüzyıl gazetesinde ardından Radikal gazetesinde çalıştı. Gazeteye açtığı davanın ardından “performans düşüklüğü” sebebiyle işten atıldı.

Nokta dergisinde yaptığı “İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları” isimli haberlerle "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü"nü kazandı. Ahmet Şık aynı zamanda Nokta dergisinde darbe günlüklerini ortaya çıkaran gazeteci olarak biliniyor.

Basında özellikle askeriyeye karşı yaptığı haberlerle bilinen Şık, Bilgi Üniversitesi’nde dersler veriyordu.
Şık’ın Fethullah Gülen ve cemaatiyle ilgili henüz basılmamış olan kitabı Odatv baskınında ele geçirilmişti.

İklim Bayraktar: 'CHP'Lİ İNCE KAPIMA DAYANDI'

Odatv'nin Ankara Muhabiri İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), bir süre önce Odatv'nin sahibi Soner Yalçın ile yaptığı bir telefon görüşmesinin basına yansıması ile gündeme gelmişti.

Bir süre İstanbul'da gazetecilik yapan İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), 6 ay önce Ankara'da Odatv'nin muhabirlik görevini üstlenmişti.

Bayraktar, Soner Yalçın'ın telefon görüşmesinde, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile ilgili bazı iddialarda ileri sürülmüştü. Bayraktar'ın, "'Geç saatte evime gelip, CHP'deki gizli toplantıları aktardı"dediği İnce ise bu iddiaları yalanlamıştı.

DOĞAN YURDAKUL

Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Doğan Yurdakul 1946’da Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Paris Sorbonne, Vincennes ve Cenevre üniversitelerinde lisansüstü öğrenim gördü.

Yenigün, Ulus, Vatan, Aydınlık, Evrensel, Siyah-Beyaz, Günaydın gazeteleri ile Kim, Yön ve Devrim dergilerinde çalıştı. 32. Gün adlı televizyon programının Ankara temsilciliğini yürüttü. 35 yılın ardından emekli oldu. 1998’den bu yana yaşamını çevirmenlik yaparak ve kitap yazarak sürdürüyor.

Yurdakul’un Doğan Kitap tarafından yayımlanan eserleri: Sırların Kavşağında / Eylül 2004 Reis, Gladio’nun Türk Tetikçisi / Nisan 2003 / 26. baskı Nisan 2008 Bay Pipo, Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram Abas / Aralık 1999 / 69. baskı Nisan 2008

Müyesser Yıldız: Savcı Öz'ün yargılanmasını sağlayan gazeteci

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara'da gözaltına alınan ve evinde arama yapılan gazeteci Müyesser Yıldız'ın Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e karşı dava açan, yargılanmasını sağlayan bir kişi olduğuna dikkat çekerek, "1 Mart'ta Yargıtay'da duruşma yapılıyor. Bugün tutuklama kararı geliyor, evi aranıyor. Hiç kimsenin güvencesi yok" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara'da gözaltına alınan ve evinde arama yapılan gazeteci Müyesser Yıldız'ın Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e karşı dava açan, yargılanmasını sağlayan bir kişi olduğuna dikkat çekerek, "1 Mart'ta Yargıtay'da duruşma yapılıyor. Bugün tutuklama kararı geliyor, evi aranıyor" dedi.

Ateş, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltı kararı bulunan ve tutuklanan Müyesser Yıldız'ın evini ziyaret etti. Oran'da oturan Yıldız'ın arama kararı, sabah 08.30'da tebliğ edilerek arama başlatıldı.

Saat 11.30'da Yıldız'ın evini ziyaret eden CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müesser Yıldız'ın sabah saatlerinden itibaren özel eşyaları da dahil olmak üzere polis tarafından arandığını söyleyen Ateş, şöyle devam etti:

"1. Ergenekon Davası'nda hakkında herhangi bir karar olmamasına rağmen, hanımefendinin bir gazeteciyle yaptığı bir telefon konuşması dinlenmişti. Ardından bu konuşma medyaya yansımış, iki gazetede yayınlanmıştı. Yıldız, basında yayınlanan konuşmalar nedeniyle Zekeriya Öz'ü Yargıtay'a şikayet etmiş. Şikayeti haklı bulunarak dava açılmıştı. 1 Mart 2011'de görülen davanın ardından duruşma 3 Haziran'a ertelendi. Sayın Zekeriya Öz'ün gazeteci arkadaşımız hasmı. Bu soruşturmada yayınlanan görüşmeler, özel hayatın gizliliği nedeniyle mahkemeye konu oldu. Bir gün sonra Yıldız hakkında tutuklama kararı geldi."

-"BU İKTİDAR FAŞİZMİDİR"-

Yapılanın iktidar faşizmi olduğuna dikkat çeken Ateş, "Önce beğenmedikleri gazetecileri işten attırdılar. Beğenmedikleri hakkında soruşturma açtırdılar. Hatta içeri attırdılar. Bu hanımefendi, Odatv'de 6 ay çalışmış, yazı yazmış. Ancak ailevi sorunlar nedeniyle 4 ay önce ayrılmış" diye konuştu. Ateş, Yıldız'ın "halkı kin ve nefrete tahrik etmek" suçlamasıyla gözaltına alındığını ve evinin arandığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Ateş, "Normalde Basın Kanunu'na göre bir suç varsa dava açılması lazımdı. 4 aydır hiçbir şey yazmayan bu hanımefendinin halkı kin ve nefrete tahrik ettiği ifade ediliyor. Ortada bir suç yok. Delil yok. Ortadoğu'da diktatörlükler yıkılıyor. Ama Türkiye'de, bizde diktatörlüğü doğru hızla gidiliyor. Hiç kimsenin bir güvencesi yok. Bu iktidar faşizmidir" dedi.

MÜYESSER YILDIZ KİMDİR?

Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Müyesser Yıldız, 1983 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Tercüman, Günaydın, Akşam gazetelerinde ve Nokta Dergisi'nde çalıştı.
Yıldız bir süre Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun basın müşavirliği görevinde bulundu. Avaztürk haber sitesinin kurucularından Yıldız, bir süredir Odatv'de köşe yazarlığı yapıyordu.
Yıldız'ın "100 yılın hesabı/Türk'ü tasfiye projesi" adlı bir kitabı bulunuyor.

Mümtaz İdil'de gözaltında

Odatv internet sitesi Ankara temsilcisi Mümtaz İdil, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alındı.Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Mümtaz İdil'in bulunduğu, ailesine ait Aşağı Ayrancı'daki evde yaptığı aramayı tamamladı.

Evde bulunan bilgisayardaki bilgileri de kopyalayan ekipler, aramanın ardından İdil'i gözaltına alarak Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

GAZETECİ A. MÜMTAZ İDİL KİMDİR?

Odatv Ankara Temsilcisi A. Mümtaz İdil, Ankara’da gazeteci ve yazar kimliği ile tanınıyor.

Kültür Bakanlığı’nda Sinema Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan ve bu görevinden emekli olan İdil, yayınlanmış 17 eseri bulunuyor. Çeşitli gazete, dergi ve ajanslarda muhabirlik ve çevirmenlik yapan A. Mümtaz İdil, evli ve iki çocuk babası.

1952 Zonguldak doğumlu olan A. Mümtaz İdil, uzun süredir nefes borusu kanseri teşhisiyle tedavi görüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler