Halkların Demokratik Kongresi Kayseri birleşenleri “Kimin için ve nasıl bir anayasa?” adı altında bir panel gerçekleştirdi.
Panelde HDK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy ve Kafkasya Forumu Aktivisti Kuban Kural’ın konuşmacı oldu. Panele Eğitim Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası, Tarım Orkam Sen, Disk’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası, Kayseri Alevi Kültür Merkezi ve Kayseri Kafkas Derneği üyeleri ve yöneticileri de katıldı.
“AKP YENİ ANAYASAYI NEDEN YAPMAK İSTİYOR?”
Recep Tayyip Erdoğan’ın, Putin gibi tek başına yönettiğini, Putin’den daha otoriter bir yapıya sahip olduğunu, AKP hükümetinin yeni anayasa yapma durumunun kendi iktidarlarını devam ettirme isteklerine bağlı olduğunu söyleyen HDK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy, “AKP yeni bir anayasa yapmada bir irade koymuş durumda ama bunun yarın nasıl değişeceği konusunda hiçbir garanti yok. Başkanlık sistemi talepleri var. Başkanlık sistemi konusunda güçlükler çıkarsa ya da bugünki komisyon uzlaşma anlamıyla kabul etmediği durumda, bu anayasaya sahip çıkma konusunda siyasi iktidarın başının bir irade göstermesin garantisi yok” dedi.
Kürt sorununun çözümünde AKP hükümetinin bu meseleyi en ucuza kapatma konusunda bir irade göstermek ve anayasal değişikliği o çerçevede en az tavizle çözüme kavuşturmak istediğini söyleyen Gürsoy, “Bir de muhalefet partilerine bakmak gerekiyor. CHP olaya sahip çıkmış gibi gözüküyor ama halk nezdinde ve kendi tabanında yeni bir anayasa yapılma ihtiyacı konusunda heyecanlı olduğunu görmüyorum. MHP’nin tartışılacak bile bir durumu yok. Bütün siyasi partilerin kabul ettiği Kürt Sorununu hala kabul etmez durumda gözüküyor. BDP ise Kürt nüfusunun anayasal sürece sahip çıkmasıyla birlikte paralel bir şekilde sonuna kadar sahip çıkıyor” dedi.
DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN MİLLİYETÇİLİK ORTADAN KALKMALI
Kafkasya Forumu Aktivisti Kuban Kural “1921 ve darbe anayasasına göre daha farklı bir dönemden geçiyoruz. Çünkü toplum hiç olmadığı kadar siyasallaşmış durumda. Doğusuyla batısıyla siyasallaşan toplumun, batısında siyasallaşma biraz daha düşük ama herkesin bu anayasaya dair fikrinin olduğunu görüyoruz” dedi. Milliyetçi duygunun insanların zihinlerine işlendiğini ve milliyetçilik duygusunun bu topraklara uygun olmadığını çünkü bu toprakların insanlarının birlikte yaşadıklarına vurgu yapan Kuban Kural, “Yeni bir anayasa yapılabilmesi için milliyetçilik duyguları ortadan kalkmalı. Milliyetçilik bir süre sonra ulus devlet anlayışı ile kendini güçlendirdi. Güçlenen ulus anlayışının insanların kendi arasında nefret suçu işlemesine neden oldu” dedi.
ÇERKES HALKININ DA TALEPLERİ VAR!
Çerkeslerin toplum tarafından Çerkes tavuğu ve Çerkes kızları vesilesiyle tanındığını söyleyen ve kendisinin de Çerkes olmasından kaynaklı sorun yaşadığını ifade eden Kuban Kural, “Çerkes halkının taleplerini kaç Çerkes’in istediği de önemli değil. 10 kişi istiyorsa 10 kişiye verilmeli. Demokratik ülke bunu verir, anayasa da böyle olursa yeni ve demokratik bir anayasa olur. Milliyetçiliğin engellenmesi için halkların birbirlerini anlayabilmelerinin tek yolu birbirlerine ait olan haklara engel olmamak ve sahip çıkmaktır. Halklar birbirini tanıdıkça zenginleşecek, işte yeni bir anayasa Türkiye’de yaşayan bütün halkların taleplerinin güvence altına aldığı takdirde zengin ve demokratik bir anayasa olacak” dedi. Anayasa’da halkların adlarının tanımlanması yerine, haklarının tanımlanması gerektiğini söyleyen Kural’ın konuşması ilgiyle izlendi. Panelin ikinci bölümü forum şeklinde geçti. Onlarca konuşmacı hem düşüncelerini ifade etti hem de panelistlere sorularını aktardı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz