Aralık ayının başlarında oğlu Saint'i dünyaya getiren Kardashian anlaşılan yine bir zayıflama temposunun içine girmiş. Atkins diyeti ile şimdiye kadar 13 kilo veren Kardashian, 18 kilo daha vermek istiyor. Toplamda 31 kilo vermek isteyen Kim Kardashian oğlu Saint'e hamileyken 27 kilo aldığını ifade etti.
Twiitter'da takipçilerine Atkins diyeti ile zayıfladığını ve spor yaptığını söyleyen Kim Kardashian, hedeflediği kiloya daha çok zaman olduğunu ve bunu paylaşmak için sabırsızlandığını da sözlerine ekledi.
Atkins Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Doktor Robert Atkins tarafından ilk olarak 1972’de geliştirilen Atkins diyeti temelde karbonhidrat tüketimini kısıtlayan ve yüksek yağ ve protein içeren bir diyettir. 1972'de yayınlandığından beri dünya çapında popüler olan diyetlerden biridir.
Atkins diyetinin asıl ilkesi, az karbonhidrat tüketerek, karbonhidratların insan vücudunda kullanılan ilk enerji kaynağı olmasından faydalanıp daha çabuk yağ yakılabilmesini sağlamaktır. Bu sayede yağ yakımı kolaylaşır.
Ağırlıklı olarak B grubu vitaminlerini içeren atkins diyeti zayıflama sürecinde vücudun sağlam ve kuvvetli olmasını, yıpranmamasını sağlayacaktır. Oldukça önemli vitaminler ve mineraller içeren diyet türü vücudunuzun zayıf düşmesini önleyeceği gibi kolay bir şekilde zayıflamayı da beraberinde getirecektir.
Atkins diyeti 4 aşamalıdır. İlk aşama hızlı kilo kaybı vadeden ve iki hafta kadar süren bir aşamadır. Bu aşamada sınırsız yağ ve protein tüketimine izin verilir ancak karbonhidrat alımı günlük 15 ila 20 grama kadar kısıtlanır. Diyetin ikinci aşaması kilo kaybının devam etmesi içindir. Günlük 15 ila 40 gram karbonhidrata izin verilir. Kişinin kilosu ile istenilen kilo arasındaki fark 5 kiloya düştüğünde “ön-idame” aşamasına geçilir. Bu üçüncü aşamada karbonhidrat alımı kilo alana kadar her hafta 10 gr olmak üzere kademeli olarak artırılır. Ardından karbonhidrat miktarı yeniden eski seviyesine düşürülür. İstenilen kiloya ulaşıldığında “idame” aşaması başlar. Bu aşamada “ön-idame” aşamasındaki karbonhidrat alımı seviyesi sürdürülürse hedeflenen kilonun korunması daha olasıdır. Atkins’e göre önemli olan 1,5 ila 2,5 kilo arasında kilo alımı gerçekleştiğinde hemen karbonhidrat alımında düzeltmeler yapmaktır. Görüldüğü gibi Atkins diyetinde karbonhidrat yönünden düşük tüketim süreklilik arz eder. Oysa sağlıklı bir beslenme düzeninde günlük belli bir düzeyde karbonhidrat tüketimine gereksinim vardır. Bu nedenle de bu denli kısıtlı bir karbonhidrat rejiminden sonra genellikle çok hızlı ve yağlanarak kilo artışı olmaktadır. Ayrıca diyabet gelişim riskinde de artış olmaktadır.
Atkins diyetinin en popüler olduğu 2003'te sadece İngiltere'de üç milyon kişi bu diyeti denemişti. ABD'de her 11 kişiden biri bu diyeti yaptı. Ünlüler arasında ise bu diyetin en sadık takipçileri arasında Jennifer Aniston, Demi Moore ve Catherine Zeta-Jones var. Neredeyse altı yıl boyunca New York'ta en çok satan 10 kitap listesinde kalan Atkins'in kitabı dünya genelinde 15 milyon adet sattı. Düşük karbonhidratlı bira ve ekmek gibi ürünler üretilmeye başlandı. ABD'de buğday ve patates tüketiminin düştüğü, et tüketiminin ise arttığı bildirildi.
Ama bu diyetin keskin muhalifleri de vardı. Atkins diyetinin böbreklere zarar verdiği, ruh halini olumsuz etkilediği, diyabeti tetikleyebileceğine dair haberler yapıldı. Bu araştırmaları yalanlayan karşıt haberler çıktı sonra. "İki araştırma Atkins diyetinin kalbe yararlı olduğunu gösteriyor", "Ünlülerin diyeti güvenli ve etkili bulundu" türünden haberler yayımlandı. Atkins'in önerileri geleneksel beslenme uzmanlarının az yağlı - yüksek karbonhidratlı beslenme önerilerine ters düşüyordu. Muhalifleri Atkins'in 2002'de geçirdiği bir kalp krizini kötü diyetin kanıtı olarak sundu. Atkins iddiaları reddetti. Doktorunuza danışmadan bu diyeti uygulamayın.
Tek tip diyetlerin zararları nelerdir?
/