ORTADOĞU ve Kuzey Afrika’daki otoriter rejimlerin birer birer alaşağı eden Arap Baharı binlerce kilometre ötedeki Kuzey Kore’nin diktatörü Kim Jong Il’i de korkuttu. Yakın ilişkiler geliştirdiği Muammer Kaddafi rejimini yıkan isyancıların devrimci fikirlerinin Kuzey Kore’ye taşımasından endişe eden Pyangyang yönetimi, Libya’da çalışan 200 kadar vatandaşının ülkelerine dönmesine için vermiyor.
Güney Kore’nin Yonhap ajansının haberine göre Libya’da doktor, hasta bakıcı veya inşaat işçisi olarak çalışan 200 kadar Kuzey Kore vatandaşı, iç savaşın ortasındaki Libya’da sıkıştı kaldı. Ajansa göre Tunus ve Mısır’daki Kuzey Kore vatandaşları da aynı durumda. Ülkelerinden “sakın dönmeyin” emri alan Kuzey Koreliler çaresiz çalıştıkları ülkelerde dengelerin sağlanıp işlerinin başına dönmeyi bekliyorlar.
Kaddafi Kuzey Kore’de yaşıyor
Pyongyang yönetiminin Arap Baharı’nın özgürlükçü fikirlerinden endişe ettiğinin bir diğer kanıtı, Muammer Kaddafi’nin öldüğünün henüz K. Kore basınında haber yapılmamış olması.
G. Kore’nin The Korea Herald gazetesinin haberine göre, K. Kore’de Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da olup biten hakkında bilgi sahibi olanların oranı yüzde 1’i geçmiyor. Ülkede sadece Komünist Partinin üst düzey yetkilileri, üst düzey kamu görevlileri ve Çin ile ticaret yapmasına izin verilen birkaç işadamının olaylar hakkında bilgisi bulunuyor.
Arap Baharı’nı tetikleyenlere Avrupa’dan ödül
AVRUPA Parlamentosu’nun (AP) bu yılki Sakharov İnsan Hakları Ödülü, ülkelerinde “Arap Baharı”nı tetikleyen beş insan hakları savunucusuna verilecek.
AP’den basına sızan bilgilere göre, ödülün, kendini yakarak ülkesindeki gösterilerin başlamasına yol açan Tunuslu Muhammed Bouazizi, Mısırlı Esma Mahfuz, ülkesinde 31 yıl cezaevinde yatan Libyalı Ahmed El-Zubair, Suriyeli avukat Razan Zeitouneh ve yine Suriyeli karikatürist Ali Farzat’e verilmesi kararlaştırıldı. Ödül alması beklenen bu beş kişi, ülkelerinde daha fazla demokrasi ve insan hakları talep eden gösterilere öncülük yapmış ve ilham kaynağı olmuştu. m A.A.
Kaddafi’yi öldürenler yargılanacak
LİBYA’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesi, gündemi işgal etmeye devam ediyor. Konuyla ilgili ortaya çıkan tepkileri gözönüne alan Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), soruşturma ve yargılama sözü verdi. UGK Başkan Yardımcısı Abdül Hafız Goga, “Şundan eminim ki bu bireysel bir olaydır, devrimcilerin ya da ordu mensuplarının ilgisi yoktur. Kaddafi’nin öldürülmesinden her kim sorumluysa yargılanacaktır” şeklinde konuştu. UGK’dan daha önce yapılan açıklamada, öldürülmeden önce Kaddafi’ye cinsel yoldan saldırı düzenlendiğine ilişkin iddiaların da soruşturma kapsamında olduğu belirtilmişti.
Seyfülislam uçak istiyor
Öte yandan Libya’nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi’nin kaçak durumdaki oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim olmak için uçak talebinde bulunduğu öne sürüldü.