HABER

Kimlere check-up yapılmalı?

Doç.Dr.Hasan Doğar kimlere check-up yapılmalı? Sorusuna yanıt aradı

Kimlere check-up yapılmalı?

Check-up,

1) Sağlıklı olduğumuzu öğrenmek için,
2) Ya da gizli olarak gelişmekte olan bir hastalık veya hastalığa yol açabilen risk faktörlerini erken yakalamak için,
3) Ya da bilinen bir hastalık varsa ilerlemesini erken yakalamak amacıyla tıbbi testlerle kontrol olmaktır.

Bu tariften anlaşıldığı üzere, devamlı kontrol altında bulunan hastalığı belirgin kişiler hariç herkes check up’dan geçebilir. Buna doktorlar da dahildir.
Genelde yılda bir yapılması önerilmektedir. Ülkemizde de sağlığa bütçe ayırma alışkanlığı gelişmekte olup giderek daha fazla kişi check-up yaptırmakta, çoğu dikkat edeceği şeyleri öğrenerek hayat tarzını değiştirerek veya tedavi olarak sağlıklı yaşamaktadır.

BAZI GERÇEKLER

Tüm dünyada orta yaştan itibaren EN SIK RASTLANAN HAYATİ HASTALIK KALP DAMAR SERTLİĞİDİR. İKİNCİ SIRADA İSE TÜM ORGANLARIN KANSERLERİ GELMEKTEDİR.

Hiç şikayet yokken ciddi sürprizler yapan bu hayati hastalıklar henüz gizli devrede iken ilgili testler bozulabilmekte, ŞİKAYETLER İSE HASTALIK İLERLEYİNCE ORTAYA ÇIKMAKTADIR (Birşeyim yok ki check-up yaptırayım demenin yanlış olduğu buradan anlaşılmalıdır).

Hastalık yokken, check-up’la ortaya çıkarılacak hazırlayıcı risk faktörlerine göre yaşam tarzında değişiklikler yapmak, hastalığın gelişmesini belirgin azaltmaktadır (''Ya birşey çıkarsa?!'' demenin ne kadar yersiz olduğunu gösteriyor); zaten ortalama ömürdeki gözlediğimiz uzamaya, check-up’la gelişen bireysel sağlık bilinci de katkıda bulunmaktadır.

Önemli not: Belirgin göğüs ağrısı olan kişi, şikayetini saklayarak check-up için oyalanmamalı, doktoruna veya hastaneye gecikmeden başvurmalıdır.

CHECK-UP’TA NELER OLMALI?

1) DOKTOR MUAYENESİ (İÇ HASTALIKLARI VE/VEYA KARDİYOLOJİK MUAYENE OLABİLİR),
2) KAN, DIŞKI VE İDRAR TAHLİLLERİ,
3) KALP İLE İLGİLİ TETKİKLER,
4) BATIN ULTRASONU VE AKCİĞER FİLMİ.

Önemli not: AKCİĞER FİLMİ’ni göğüsle ilgili şikayet veya bulgu yoksa, şua almamanız için tavsiye etmiyoruz.
BT ANJİYO (TOMOGRAFİK ANJİYO) da şua verir ve bunun sonucuna dayanarak damar sertliği için bir girişim yapılamaz ve bir olumsuz sonuç bulunursa kalp uzmanına yönlendirirler; kalp tetkiklerinden sonra belki yine şua bulunan esas anjiyo gerekeceğinden check-up mahiyetinde BT yapılmasını önermiyoruz.

Gelecek yazımızda check-up’ta yapılacak incelemeler ve önemi açıklanacaktır.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drhasandogar@mynet.com

En Çok Aranan Haberler